28.02.2024

ПП-ДБ представиха състава на проектокабинет начело с премиер академик Николай Денков

Асен Василев отново е кандидат за финансов министър, от проекта за министерски съвет отсъстват Кирил Петков и генерал Атанасов

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) представи вчера състава на проектокабинета „Денков“.

Академик Николай Денков е кандидатът за премиер в кабинет с втория мандат на Продължаваме промяната – Демократична България (ПП-ДБ).

„Да започнем да решаваме проблемите на хората е един от водещите ни принципи. Ние нямаме право да подменим вота на 620 хиляди български граждани. Ние сме в рамките на нашето решение – да не подкрепим първия мандат. Водещо е експертността, ето защо нашата коалиция ПП-ДБ номинира акад. Николай Денков за премиер на България“, посочи в началото на пресконференцията Кирил Петков.

„Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. По тази причина нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от този предложен МС. Няма да оглавяваме и част от парламентарните комисии, за да може парламентът да упражнява истински контрол над този кабинет на малцинството“, допълни той.

„Много важно да покажем отговорност по отношение на това България да има управление. Готови сме да го изпълним с всички рискове, което това носи“, посочи Христо Иванов и допълни:

„Ние гласувахме на акад. Денков да състави правителство, човек с политическа тежест, който е доказал, че може да разговаря с всички, да поддържа разговора в руслото на каузите и политиките, които са важни за нас. Ползва се с нашата подкрепа. Разбираме, че едно управление на малцинството ще има нужда от осигуряване на парламентарна подкрепа. Там ще бъде ролята на нашата парламентарна група“.

Ген. Атанас Атанасов отбеляза:

„Ние днес представяме едно цялостно усилие за възстановяване на парламентарната република, едно цялостно усилие за нормална работа на българския парламент, който да започне да приема необходимите закони за това България да функционира като нормална държава член на ЕС. Основната работа ще бъде в парламента“.

От коалицията заявиха, че ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи по обявения си днес проектосъстав на кабинет, който ще предложат, ако получат втория мандат.

ПП-ДП представи списък с номинираните от коалицията за министри:

Николай Денков – министър-председател;

Асен Василев – министър на финансите и еврофондове;

Ирена Димитрова – министър на външните работи;

Андрей Янкулов – министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта;

Генка Петрова – министър на образованието и науката;

Тодор Тагарев – министър на отбраната;

Александър Йоловски – министър на електронното управление;

Радослав Рибарски – министър на енергетика;

Иван Кръстев – министър на труда и социална политика;

проф. Христо Даскалов – министър на земеделието;

Христо Хинков – министър на здравеопазването;

Милен Матеев – министър на правосъдието;

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта;

Яна Генова – министър на културата;

Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа;

Юлиан Войнов – министър на икономиката;

Гергана Кабаиванова – министър на туризма;

Георги Табутов – министър на екологията.

Академик Денков защити номинацията на Асен Василев за финансов министър. Той посочи, че за него няма никакво съмнение, че по-добър финансов министър от Василев няма. Той е най-подготвен за тази позиция, като предложеният за премиер Николай Денков не го интересува какво смята ГЕРБ за тази номинация. По-важно е какво ще каже ГЕРБ – дали ще подкрепи кабинет с Асен Василев като финансов министър:

„Азбучна истина в управлението е, че трябва да има пълен синхрон между министър-председателя и финансовия министър, защото координацията на политиките , за която отговаря премиера, е свързана с координацията на финансовите потоци и осигуряване на приходите за тях, за да могат да бъдат реализирани тези политики. Аз лично нямам никакво съмнение, че това е най-подходящия човек в тази трудна ситуация, за да може да се справи. Както казах, аз знам атаките срещу него, знам за какво става дума, това е чисто политическо говорене, защото това е един от двамата най-силни политически лица в „Продължаваме промяната“. В случая, това, което е важно е неговата експертиза като министър на финансите“.

Готова е и управленската им програма, в случай на неуспех на първия мандат на спечелилата изборите коалиция ГЕРБ-СДС.

В нея има пет основни приоритета:

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти.

Миналата седмица от ГЕРБ-СДС поискаха през почивните дни да получат програма за управление и варианти за кабинет, както ги виждат от ПП-ДБ, за да прецени Бойко Борисов „какво да прави с първия мандат“.

Print Friendly, PDF & Email