01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

По-ниските добиви от зърно в Добричко вероятно ще доведат и до по-ниска рента тази година

Търговията с пшеница по-скоро не върви, има натиск за по-ниски цени, производителите се въздържат да продават
Жътвата на слънчогледа в Добричка област започна на места, като добивите са между 10 и 20 процента по-ниски от миналогодишните – каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. В региона тази година са засети 853 850 дка Според справка на областната служба „Земеделие”, през м.г. средният добив от културата е бил 285 кг, а през 2020 г. – 186 кг Прибраното зърно през м.г. е било 195 579 тона, а през 2020 г. – 154 747 тона. Жъне се слънчоглед в община Добричка, в други общини се разжънва.”Очаквам до края на седмицата да влезем в активна жътва” – обяснява Жекова.
Според Жекова, очакват се тази година и по-ниски добиви от царевицита. „Миналата година беше много добра за царевицата и очаквам тази година големи разлики в добивите, да не казвам голяма дума, но говорим за 40-50 процента по-ниски добиви” – добави тя. През м.г. в Добричка област са били засети 939 280 дка с културата, а средният добив е 759 кг от декар, сочат данните на областната служба „Земеделие”. Тази година с царевица са засети 914 340 дка.
Търговията с пшеница по-скоро не върви. Има натиск за по-ниски цени. Производителите се въздържат да продават. „Те ще си преценяват доколко могат да я съхраняват, тъй като предстои жътвата на слънчогледа и царевицата” – каза още Жекова. Тя предполага, че тази година рентите ще са по-ниски от миналогодишните, когато бяха 100 лв. „Но докато не приберем всичко, не мога да кажа точно. Върнахме се в годините, в които едната култура дава добра реколта, а другите – не толкова. Вероятно рентата ще е под 100 лв за декар, вероятно ще се върнем на нивата от 2019 г., когато беше 70-80 лв” – коментира Жекова.ДТ

Print Friendly, PDF & Email