29.11.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

По какви критерии ще се назначава PCR тест?

Личните лекари да издават направление за PCR при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента, предлага НЗОК
Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента. Това предлага НЗОК за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратен до Българския лекарски съюз.
Ще може да се издаде направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро: температура; кашлица – предимно суха; силна отпадналост; загуба на вкус и/или обоняние; затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).
„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя”, коментира по Нова телевизия д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
По думите му ситуацията вече е различна, тъй като вече имаме и така наречените бързи антигенни тестове, които имат до 90 процента точност – като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, категоричен е д-р Киров.
„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, посочва д-р Киров.
„Мисля, че тези критерии ще бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо”, категоричен е д-р Киров.
Очаква се от утре в мобилни пунктове пред големите държавни болници да се правят бързи антигенни тестове за COVID-19. В тях ще може да отиде всеки, който прецени, че има нужда. В пунктовете ще има лекар, медицинска сестра или друг персонал, какъвто болницата може да осигури, каза министърът. Здравният министър обясни, че целта е на максимално много хора да се направят бързи тестове, като най-правилно е тестове да се правят на хора със симптоми.
Антигенните тестове не могат да заменят PCR тестовете, стана ясно още от коментара на здравия министър преди дни. Той каза, че Националният център по заразни и паразитни болести нееднозначно казва, че антигенните тестове не могат да служат като тестове, на базата на които може да се предприемат всички мерки. Това означава, че те не могат да служат за карантиниране и изолация, поясни министърът.
Директорът на болница „Света Екатерина“ в София проф. Генчо Начев пък коментира, че това са по-бързи тестове от PCR тестовете и за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавируса.
Предвидено е да бъдат отпуснати и пари на всички спешни центрове в страната, за да бъдат осигурени бързи антигенни тестове до дни.
Също до няколко дни се очаква електронното направление, с което личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест за коронавирус.
investor.bg

Print Friendly, PDF & Email