28.02.2024

Поляците до 26-годишна възраст без данъци, за да няма емиграция

Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във вегетариански ресторант във Варшава и възрастта му позволява да не плаща данъци благодарение на правило, което влезе в сила на 1 август.

„Управляващата партия премахна данъка (върху дохода) за ненавършилите 26 години и по този начин си създава образа на благоразположена към младите хора, на които им предстои да гласуват“, казва той пред Франс прес, признавайки, че е възможно за решението да е изиграл роля и фактът, че след няколко месеца в Полша предстоят избори.

Консервативното правителство смята, че от влязлата на 1 август мярка ще могат да се възползват близо два милиона млади хора (става дума за работещите по трудов договор, а не и за младите предприемачи), като целта е те да бъдат насърчени бързо да станат част от пазара на труда, на който все повече липсва работна ръка, заяви пред Франс прес заместник-министърът на финансите Лешек Скиба.

По този начин един млад човек в края на месеца ще печели с 18 процента повече, тъй като работодателят му няма да удържа данък, който да плаща на държавата.

Обявената цел на правителството е също така да намали миграцията на млади хора към западните страни с техните по-високи заплати.

„Трудно е да предвидиш всичко, да обещаеш нещо да стане като с магическа пръчка, но ние мислим, че младите, които се питат дали ще работят в Полша или в чужбина, ще видят, че разликата със Запада по отношение на нетната им заплата намалява и това ще ги мотивира да останат в Полша“, казва Скиба.

И което е още по-добре, смята той, „част от тези, които са вече в Западна Европа, в Германия, във Великобритания, във Франция или Ирландия, ще бъдат насърчени да помислят за връщане в Полша“.

За държавата общата цена (на мярката) може да достигне 2,5 милиарда злоти (около 580 милиона евро), казва заместник-министърът. Ако не бе приета новата мярка, половината от тази сума щеше да бъде получена от правителството, а другата – от общините.

Източник БТА/“24 часа“

СНИМКА: РОЙТЕРС

Print Friendly, PDF & Email