15.07.2024

Полша купува от САЩ 35 изтребителя F-35. Сделката е за $6,5 млрд

Конгресът на САЩ гласува да продаде на Полша 32 изтребителя F-35 от пето поколение, съобщи в петък министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашак, цитиран от news.bg.

„Конгресът на САЩ се съгласи да продаде на Полша 32 модерни самолета F-35. Това е една от последните стъпки преди сключването на договора, но това не е краят на нашата работа. Ще направим всичко възможно да постигнем възможно най-добрата цена“, написа Блашак в Twitter.

В началото на април стана ясно, че Пентагона в САЩ ще се фокусира към постигането на сделки за продажбата на изтребители F-35 на пет нови държави. Тогава стана ясно, че в това число влизат Румъния, Гърция, Полша, заедно с Испания и Сингапур.

На 11 септември, Службата на Министерството на отбраната на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността DSCA, която отговаря за доставките на военна техника и оръжия в чужбина съгласно междуправителствени договори, американската администрация реши да продаде на Полша 32 самолета, 33 турбореактивни двигатели F- 135, разработени от Pratt & Whitney, както и съпътстващо оборудване.

Стойността на договора е 6,5 млрд. долара.

Полските власти коментират, че това е началната цена и възнамеряват да постигнат намаление по време на преговорите.

Източник: iconomist.bg

Print Friendly, PDF & Email