04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Положителни тенденции в резервациите за полети до Варна от някои дестинации

Министър Мариана Николова инспектира летището, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки

Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка. За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 1 януари до 31 май и е в брутно изражение. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства.
Вицепремиерът Николова проведе работна среща с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, и с представители на мениджмънта на летището. В дискусията участваха кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев.
Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70%, и различните ограничения за пътуване, намали значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма, заяви вицепремиерът. Според нея трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Николова допълни още, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.
Към момента за тази година се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации. На двете морски летища има създадена организация за бързо тестване на пътниците, поясни изпълнителният директор. И уточни, че на портовете вече е създадена организация за тестване на пътниците с PCR.
Министър Николова инспектира летището в морската столица, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя установи, че на аврогарата са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурното и безопасно пътуване на туристите. „Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Варна, която е приоритетна дестинация”, заключи вицепремиерът.
dnews.bg

Print Friendly, PDF & Email