20.06.2024

Полиция и охранители пресякоха опити за безредици на стадиона в Балчик

Фенове на футболните клубове „Левски“ и „Черно море“ са респектирани преди да наранят зрител, служител на реда или друг от агитките

На 25 септември от 16.00ч. на градския стадион в гр. Балчик, се проведе футболна среща – 1/16 финал от „Купата на България“ между отборите на ФК „Спартак 1918“ гр. Варна и ПФК „Левски“ гр.София. Срещата се охраняваше от частна охранителна фирма, притежаваща лиценз за частна охранителна дейност. За осигуряване на добър обществен ред преди, по време и след провеждане на футболната среща, в спортната зона около градския стадион и по маршрута на придвижване на привържениците на двата отбора, бе изготвен план, утвърден от директора на ОДМВР Добрич, като в охраната участваха сили и средства от ОДМВР Добрич, ЗЖУ – Варна и СПС Варна. На мача присъстваха около 1500 привърженици на символичния домакин в тази среща – отбора на ФК „Спартак 1918“ гр. Варна, като същите бяха разположени в сектор, в източния край на трибуната, а феновете на ПФК „Левски“ гр. София, около 500 души, в сектор в западния край на трибуната. По време на срещата имаше обособена буферна зона между двете футболни агитки, която се обезпечаваше от ЧОФ. Първото полувреме на срещата  премина без инциденти и прояви на футболно хулиганство. През второто полувреме на срещата започнаха провокации между двете агитки, изразяващи се в употреба на нецензурни думи, жестове и използване на пиротехнически изделия от страна на феновете на ПФК „Левски“ гр. София. Около 17.30ч. бе поискано съдействие от страна на ЧОФ, тъй като фенове на гостуващия отбор – ПФК „Левски“ гр. София, преодоляха оградата на сектора, в който се намираха и нахлуха в буферната зона. Преминаването през загражденията е станало възможно поради недобре укрепени оградни метални пана, които вследствие на упражнения натиск от страна на феновете, са изкривили държащите ги металните колове и нахлули в буферната зона, като се отправили в посока сектора на агитката на  ФК „Спартак 1918“ гр. Варна. След влизането на стадиона на полицейските служители, привържениците на агитката на ПФК „Левски“ гр. София бяха респектирани и същите се върнаха в техния сектор. Едновременно с това бяха респектирани и феновете от агитката на ФК „Спартак 1918“ гр. Варна, които също се върнаха в техния сектор. До края на футболната среща между секторите на двете агитки, бе изградена буферна зона от полицейските служители, които не допуснаха нарушаване на обществения ред. Не се допусна физически контакт между привържениците и агитките на двата отбора, както и от страна на полицейските служители с феновете на двете агитки, които се опитаха да нарушат обществения ред. По време на футболната среща не бяха използвани помощни средства за възстановяването на обществения ред, като няма пострадали служители и зрители на стадиона. След приключване на футболната среща, извън стадиона, феновете на двата отбора бяха изолирани с помощта на полицейските сили, като не се допусна съприкосновение между тях. Във връзка с възникналото напрежение на стадиона са установени и проверени общо 31 МПС и 87 лица от полицейските служители.

За случая са уведомени РП Балчик и е образувана проверка за установяване на феновете, участвали в опита за нарушаване на обществения ред на стадиона.

Print Friendly, PDF & Email