16.04.2024

Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол

VATICAN, ITALY - 10 MARCH 2018: crowd of people and police cars at St. Peter's square

Полицията на Ватикана нахлу в офисите на Държавния секретариат на Светия престол и неговия финансов орган – АИФ, изземва документи и електронни устройства, съобщава „Ройтерс“.
Операцията е крайно необичайна, защото Държавният секретариат е нервният център на ватиканската бюрокрация и дипломация, а АИФ е финансов орган за всички ватикански ведомства.
Изявлението на Ватикана не съдържа никакви подробности, освен, че операцията е продължение на жалбите, подадени през лятото от Ватиканската банка, Службата на генералния одитор, и свързани с „финансови операции, извършвани в течение на времето“.
Висш ватикански източник коментира, че операцията е разрешена от прокурорите на Ватикана и е свързана със сделки с недвижими имоти.
В изявлението се казва, че началниците на отделите са били информирани за операцията.
През 2013 г. генералният директор на банката на Ватикана Паоло Киприани и неговият заместник Масимо Тули подадоха оставки заради скандали, разтърсили финансова институция.
Тогава, служител на Ватикана, член на италианските тайни служби и финансов брокер бяха арестувани като част от италианското разследване на Банката на Ватикана.
Арестите бяха осъществени, след като Ватикана обяви, че папа Франциск е съставил комисия да разследва делата в Банката на Ватикана.

Print Friendly, PDF & Email