15.07.2024

Полицейска операция срещу автокрадците се провежда в 5 града от страната

Във Варна и областта има данни за задържани общи около 15 души, проверяват се адреси в столичния квартал „Симеоново“
Мащабна специализирана операция на прокуратура, следствие и МВР срещу автокрадци стартира рано сутринта вчера в София, Варна, Перник, Дупница и Кюстендил. Един от проверяваните адреси е в столичния квартал „Симеоново“. Полицията иска да изземе софтуер и хардуер за разбиване на защитата и алармата на леки коли. Във Варна и областта има данни за задържани общи около 15 души.
Операцията под кодовото наименование „Автоджамбази“ е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Екипи на полицията и следователи рано сутринта са атакували жилищата на над 30 души, за които има оперативни данни, че се занимават с противозаконно отнемане на превозни средства.
Изземват се компютърни конфигурации, както и специализиран хардуер и софтуер, които се използват за декодиране на заключващите и алармените системи на по нови модели автомобили.
Екипи на жандармерията има и пред няколко сервиза и автокъщи в района на Перник, Дупница и Кюстендил, за които има информация, че се извършва разфасоване на откраднати автомобили и последващата им продажба за авточасти.
Проверени са 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11 часа. Задържани за 45 души. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, заявиха от полицията. Най-активна е акцията във Варна.
„Точно в 7 часа тази сутрин (вчера) прокуратурата и МВР започнаха съвместна операция по неутрализиране на групите за автокражби. В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е ръководител на съответната престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили. Целта е да се разфасоват колите и да се продават на авточасти“, заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.
Той допълни, че кражбите се извършват през късните часове на денонощието – между 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от 10 души. Те, в рамките на 3-4 часа, се нахвърлят като „пирани“ върху колата и я разфасоват до последния детайл. Впоследствие частите се продават.
„Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента. Ние смятаме да го пресечем и да не допуснем действието му“, заяви Сарафов.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи колата като една от най-скъпите вещи на българите след жилището. И разясни, че:
С машинка с размера на малка кутийка може да бъде отключен един скъп джип. С натискането на един бутон може да се отключи и запали превозното средство, а цялата кражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се забелязва, че се крадат не само скъпи автомобили, а и по-евтини такива.

Print Friendly, PDF & Email