23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Полицай се гаври с униформата, маскирал се като „горски дух“

Зачохленият в гюрлюци Димо Димитров и прекият му шеф Пенко Бяливанов, получават заплати на държавни служители с всички привилегии, включително и служебно оръжие, въпреки, че фактически не са покрили физическия изпит за пригодност. Известният с прозвището “салкъма“ бивш физкултурник, е забелязван в компанията на “суджуците“, чийто районен полицейски инспектор е

Младши полицейският инспектор Димо Димитров нарушава брутално Етичния кодекс на служителите в МВР с публикуването на нелепи снимки в социалната мрежа. На тях той е в полицейска униформа, в странни пози, със забити клонки в полицейската шапка и с изрисувани черни бразди по лицето. За подобно демонстративно неуважително отношение към институцията и гражданите на РБългария, се носи тежко дисциплинарно наказание – уволнение.
Държавният служител Димитров и прекият му началник – Пенко Бяливанов, не са покрили наскоро проведения годишен изпит за физическа пригодност, на който са задължени да преминават всички служители на МВР до началник на група.
Най-озадачаващото е, че младши полицейският инспектор Димо Димитров, който за близо 30-е си години стаж в системата на МВР не е успял да расте в кариерата заради липса на нужното образование, е засичан в колата на бившия депутат от ГЕРБ-Добрич – скандалният Живко Мартинов. Последният придоби световна известност с прозвището „суджука“ заради рекета над производител да му подари 4 тона суджук с опрадванието, че е за премиера. Същият бил системно заплашван, че ще му бъде съсипан бизнеса, ако не дава това, което се иска от него.
Привидната връзката между двамата е фактът, че Димо Димитров е районен полицейски инспектор на централната част на Добрич, където живее и Живко „суджука“. Фактически близостта между подсъдимият Мартинов, който отделно има и други 4 повдигнати обвинения за престъпления от общ характер, е разбирането на униформения, че трябва да е близък до „силните на деня“, разказват негови колеги. Те твърдят, че по същата причина маскираният като „горски дух“ бивш волейболист, е приближен и на друг „герой“ – бившият шеф на силовата структура „Аполо и Болкан“ в Добрич – Петър Малджиев. По време на изпълнение на служебните си задължения – през работно време, „горският дух салкъма“, редовно е засичан да посещава ресторант ,Добруджа”. Там обядва в компанията на баща и син Петър и Люцкан Малджиеви.
Петър Малджиев беше част от организираната престъпна група на „суджука“ с обвинения за закани с убийства и принуда. В момента разследването срещу него се води в Окръжна прокуратура Добрич.
На 10.10.2019 година в ОД МВР- Добрич, се провежда ежегодния физически изпит на служителите от „Охранителна полиция“. На този изпит полицай Димо Димитров и неговия пряк ръководител ст.инспектор Пенко Бяливанов не успяват да направят и двадесет лицеви опори. Не покриват бягане на 800 метра, т.нар. „осморки“, както и други нормативи за физическа подготовка.
Всичко това се случва пред очите на всички останали служители на Охранителна полиция.
По-късно се оказва, че документално „салкъма“ и Пенко не само са покрили всички нормативи, но и са на необходимото ниво на физическата си подготовка за носенето на служба в МВР.
Изпитващата комисия е сформирана от началника на Първо РУ-Добрич – Добромир Пеев – бивш служител на „Вътрешна сигурност“, който би трябвало да е съвсем наясно с параметрите на физическия изпит и последствията от неистинските факти, вписани след него. Пеев и Димитров си приличат по стремежа си „да са близо до силните на деня“, пропускайки факта, че Живко Мартинов и Петър Малджиев са подсъдим с обвинения и обвиняем за тежки престъпления.
За председател на комисията е определен Огнян Стоев – началник-група. В качеството си на такъв той изпитва и равния по чин Пенко Бяливанов.
Беше повече от странно, че Пенко се яви на този изпит. През годините той обикновено си вземаше болничен и си икономисваше срама от това, че заради теглото си и лошата си физическа форма, не може да покрие нормативите, разказват негови колеги.
Тази година очевидно Димо Димитров и Пенко Бяливанов са „решили“ по друг начин „вземането на изпита по физическа пригодност за носене на служба в МВР и са се явили, че й са го „издържали“ на хартия.
Остава въпроса къде е ръководството на Първо РУ МВР- Добрич и ОДМВР-Добрич? Защо и кой толерира такова поведение от страна на служителите от Първо РУ МВР- Добрич?
Манипулирани ли са изпитните протоколи от проведения физически изпит и кой е опънал чадъра над тези служители? Налице ли са данни за извършено престъпление от общ характер и кой ще сезира компетентните органи?

Налице ли е нарушение на Етичния кодекс за поведение на служителите в МВР в частта на Глава втора, Раздел I, чл.26. – Държавният служител изпълнява своите задължения във външен вид, който не уронва престижа на институцията, която представлява.
За чия сметка са обедите на Димо Димитров с Малджиеви?
Комисията по изпита извършила ли е тежко дисциплинарно нарушение, вписвайки неистини в официални документи?
С какво комисията по изпита и от кого е мотивирана да толерира именно тези двама служители на ОД МВР-Добрич, или това е отношението им към всички полицаи, лъжейки така обществото, че има годни за служители на реда?
Екипът на медийна компания „Добруджанска трибуна“ отправя официално и настоятелно искане да се проверят изнесените в публикацията данни. Тъй като вече датата на изпита за физическа пригодност е пропусната, сме сигурни, че нито Димо Димитров, нито Пенко Бяливанов ще имат против да повторят „успешните“ си резултати от него.

Гарантираме им, че всичко, което ще покажат, ще бъде коректно отразено и ще стигне до всички добричлии, както и до висшето ръководство на МВР. Целта ни е да стане ясно на какви специалисти плащаме заплатите на държавни служители, заедно с всички привилегии, сред които са и плащане на данъци, продължителни отпуски и 21 заплати при пенсиониране.
В случай, че двамата под пагон не откликнат на поканата ни, ще приемем, че те действително не са в състояние да носят службата и трябва да бъдат преместени на щатове в МВР, за които не се изисква физическа подготовка, ако междувременно не бъдат уволнени заради „съчиненията“ по „взетия изпит за физическа пригодност“.

Print Friendly, PDF & Email