19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Полезно ли е да се пие фреш?

Николай Георгиев
Всеки, който се интересува от здравословно хранене, вече знае, че газираните и подсладени напитки, т. нар натурални сокове и всички подсладени и оцветени води не са полезни и е добре да се избягват. Затова през последните години се увеличи интересът към далеч по-естествената алтернатива – прясно изцедени сокове или т. нар. фрешове. Днес, такива се предлагат във всяко заведение, в много магазини за плодове и зеленчуци, а специализираните фреш-барове са хит в малки и големи градове.
Затова днес търсим отговор на въпроса „Полезно ли е да се пие фреш?“ и както често пъти, когато става въпрос за храна, отговорът е: „Зависи“. В случая факторите, от които зависи, са три и те включват:
• От какво е направен сока
• С какво е приготвен сока
• И как се се консумира сока
• Повечето хора асоциират думата „фреш“ или прясно изцеден сок със сок от портокал, ябълка или в най-добрия случай морков. Общото между тези сокове и всички други плодове фрешове (от праскова, диня, пъпеш, ананас, киви, манго, круша и т. н. ) е, че съдържат концентрирана плодова захар, която заради липсата на фибри (отстранени с пулпата при изстискването), се усвоява бързо в кръвта и покачва инсулина. С други думи,  ефектът върху тялото от плодовия фреш, не е по-различен от ефекта, който предизвиква всеки друг десерт.
• Ако възприемате фреша като десерт и вашата дневна порция сладко, ако го консумирате на самостоятелно хранене като междинна сутрешна или следобедна закуска и ако този ден не хапвате друго сладко, тогава добре. Но ако си пиете фреша в допълнение към всичко друго сладко, което приемате (мюсли със сушени плодове за закуска, зърнено блокче следобед и чаша вино за вечеря), тогава определено захарта ви идва в повече!
• Съвсем различно е положението със зеленчуковите сокове и най-вече с прочутите зелени сокове! В тях количеството захар е изключително ниско. За сметка на това в една чаша можете да съберете такова количество витамини, минерали, фитонутриенти и ензими, каквито трудно може да приемете с твърда храна в рамките на един ден. Зелени сокове може да бъдат направени в комбинация от краставица, зелена ябълка, целина, авокадо, магдано з и др.

Приготвянето на фреш

За да си приготвите прясно изцеден сок се нуждаете от сокоизтизквачка. Въпросът е, че не всички сокоизтисквачки са еднакви. Условно, машините се разделят на две големи групи – центруфужни и студено-пресоващи или още мастикиращи (мачкащи, мляскащи).
Първите са бързи, шумни, доста по-евтини и сравнително лесни за почистване. Проблемът при тях е, че не могат да изстискват сок от зеленолистни (директно казано, ще се задавят с магданоза), а в допълнението при центрофугата се развива висока температура, която окислява продуктите и унищожава полезните ензими.
Затова и моите предпочитания са към втората група – бавнооборотните студено-пресоващи сокоизтисквачки. Те работят на принципа на мачкането и изцеждането – така, както едно време майките ни са изстисквали сок от морков с помощта на марля. Сравнително безшумни са, запазват ензимите и фитонютриентите, изцеждат сок от магданоз и всякакви треви, правят дори ядково мляко от ядки.
Друга особеност на бавнооборотните машини е, че в готовия сок има 3 пъти повече фибри, отколкото в сока, приготвен със центрофужна машина. Така консистенцията на готовия продукт наподобява повече на нектар, отколкото на класически фреш. А, както се разбрахме по-горе, фибрите са важни!
• Основните негативи на този тип машини са по-високата цена, (макар че през последните 2 години цените им станаха по-достъпни) и по-трудното почистване.

Изпиването

Третият определящ фактор за полезността на един прясно изцеден сок зависи от това как го консумираме. Ще го кажа много ясно: сокът не е вода, а храна! Ето защо следва да се пие бавно и на малки глътки, а не да се пресушава на един дъх. Добре е да се „дъвче“ или иначе казано да се задържа по-продължително в устата, за да се смеси със слюнчните ензими, които подпомагат за разграждането и усвояването му.
Не на последно място, за максимално усвояване на полезните вещества в един фреш, е добре той да се приема като самостоятелно хранене- най-малко половин час преди или два часа след друго хранене.
• И отново, включването на порция или две сок към дневното ви меню следва да се брои като добавяне на нова храна, а не като допълнителна чаша вода. Това се отнася за онези от вас, които следят дневния си калориен прием, макар аз лично да не подкрепям изчисляването на калории, а да се концентрирам върху полезността и удоволствието от храната.
В заключение: когато става въпрос за храна, нещата никога не са просто черни и бели или иначе казано само полезни или вредни.  Прясно изцедените сокове могат да бъдат порция ненужна захар, добавена към дневното ви меню или допълнителна чаша здраве под формата на витамини, ензими и фитонютриенти.  Всичко зависи от състава, начина им на приготвяне и как ги консумирате.
Статията има любителски характер и не представлява препоръка за хранене.

Print Friendly, PDF & Email