24.06.2024

Полезни и вредни ефекти от пиенето на кафе всеки ден

До какви промени в тялото води кофеинът
Кафето е любима напитка на хиляди хора по света, които стартират деня си с него, а и го пийват и през останалото време. Кафето е прекрасно средство да се ободрите, да се насладите на превъзходни вкус и аромат, да се заредите с антиоксиданти и много енергия. Но то има както положителни, така и отрицателни ефекти, особено ако се прекалява с количеството кофеин.
Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден? Ето някои от най-честите положителни и отрицателни ефекти от кафето.
Рискът от рак може да се понижи
Кафето е много наситено с мощни антиоксиданти. Тяхното наличие осигурява понижен риск от рак, ако пиете по една или две чаши кафе на ден. Вероятността да отключите хронично или възпалително заболяване също е по-малка, ако пиете кафе ежедневно, защото антиоксидантите в него намаляват възпаленията – един от основните фактори за хронични и дегенеративни заболявания, особено на нервната система.
Настроението ви може да се подобри
Един от положителните ефекти на кафето е, че подобрява настроението. То ободрява, прави ви по-жизнени, енергични, с приповдигнато настроение, готови за подвизи. Всичко това се дължи отново на антиоксидантите и кофеина, който е стимулант и действа на нервната система. Той спомага за повишаване на бдителността и краткосрочната памет, помага за съхранението и използването на информацията.
Повече физическа издръжливост
Тъй като кофеинът е стимулант, той може да ви помогне да бъдете по-издръжливи, особено в натоварените работни дни пълни с ангажименти. Не само това – кофеинът може да ви направи физически по-издръжливи и в спортните резултати. Той може да ви помогне да сте по-концентрирани в изпълнението на различни упражнения и физическо натоварване, като допринася за по-продължителната издръжливост и енергичност.
Възможно е холестеролът да се повиши
Един отрицателен ефект от прекаляването с кафето всеки ден е повишеното ниво на лош холестерол в кръвта. Ако кафето ви е прекалено силно и пиете по няколко чаши на ден, това може да предизвика повишаване на стойностите на холестерола, което се отразява зле на сърдечносъдовия риск.
По-високо кръвно налягане
Кофеинът може да повиши и стойностите на кръвното налягане, тъй като е стимулант. В комбинация със способността му да повишава холестерола това е лош фактор за сърдечносъдовата система. Твърде много кофеин всеки ден може да е в основата на хипертонични кризи и неконтролирани повишения на кръвното налягане.
Неспокоен сън, тревожност, нервност
Кофеинът може да е причина за безсънието ви, за тревожността, безпокойството и нервното пренапрежение. В големи количества той има сериозни негативни ефекти върху здравето, които могат да се отразят зле в дългосрочен план. Умерените количества кафе на ден са препоръчителни, за да се предпазите от тях.

Print Friendly, PDF & Email