05.08.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Покъртителен разказ на майка на болно дете за пълната абдикация на д-р Йовчо Йовев

Началникът на отделението по педиатрия в МБАЛ-Добрич, д-р Йовчо Йовев, е отказал без обяснения да прегледа и помогне на 18-месечно дете с два припадъка от над 40° температура. Напълно неадекватното поведение е продължило с часове и въпреки абдикацията на доктора от задълженията му, след намесата на личната лекарта и на акушерката, която го е изродила, мъникът е по-добре. 

Това е вторият случай за половин година с нас на неприемливо отношение от страна на д-р Йовев. За това адвокатът ми подготвя жалби до всички компетентни органи и институции, заяви пред rns потресената майка – Мирослава Атанасова.

Ето какво разказа тя:

В събота след 18 ч. отидохме на регистратурата на Спешното отделение в МБАЛ-Добрич. 18-месечният ми син беше с висока над 40° температура. Повикаха педиатър да го прегледа, тъй като в Спешното дежурен с тази специалност няма. Д-р Йовчо Йовев отказа да слезе. За това ни казаха да се качим на 4 етаж, където е детското отделение.

Пред кабинета на началника д-р Йовчо Йовев чакаха още две майки с болни деца. Чакахме повече от час и половина. Д-р Йовев така и не се появи.

Докато бяхме в болницата детето ми беше в треска от високата температура и на два пъти изгуби съзнание.

Д-р Йовев излезе, но вместо да прегледа чакащите деца проведе разовор с някакви хора.

Изключително притеснена за сина ми, позвъних на личната си лекарка. Помолих я, ако познава доктора да го помоли да види детето ми. Тя му звъня два пъти, но това само изнерви Йовев.

Той обясни, че, ако е много спешна ситуацията с детето – утре да бъде прегледано. Може и той, но чак като му свърши визитацията, ако прецени. Държа се грубо с нас.

Не знам с какво е бил толкова зает, но понеже и преди 6 месеца отново бяхме обект на грубо отношение от негова страна, а състоянието на детето ми не се подобряваше, звъннах на акушерката, която го изроди.

Когато тя дойде, д-р Йовев я пита дали ни познава. Въпреки, че тя потвърди, той отново не помогна на сина ми.

Междувременно стана полунощ.

В края на краищата „светилото на педиатрията“ прегледа дете, ухапано от насекомо, но не и моето. Без да го погледне прецени, че състоянието му не е тревожно.

Искам да кажа на д-р Йовев:

др йовчо йовев

„Д-р Йовев, заради вас се петни професията ЛЕКАР, нямате право да откажете преглед, особенно на дете, изпратено от спешното отделение (където Вие не благоволихте да слезете за преглед). Този път няма да оставя нещата така, ще сезирам където трябва. Моите уважения към Д-р Светозар Байчев, но той трябва да се самосезира за персонала, за който отговаря.

Работя, здравно осигурена съм, но трети път няма да причиня нито на детето си, нито на себе си, подобна емоция. Предпочитам да отида до Варна или да си платя на частен лекар, вместо да се мъчи детето ми!“

Припомняме, че д-р Йовев е шеф на детското отделение в МБАЛ-Добрич. Той не влиза за първи път в новините. Преди 4 г. в неговото отделение починаха две сирачета, вследствие на грип. Обяснението на д-р Йовев тогава беше, че малките пациенти са имали тежки придружаващи заболявания – детска церебрална парализа. Смъртта им настъпила заради липсата на имунитет.

Опитите на изданието ни да се свържем с д-р Йовев, до момента са безуспешни. В случай, че осъществим контакт, ще предадем в пълнота неговата интерпретация на случилото се в събота вечер. Бихме се радвали ние и читателите ни да разберем какви толкова нерви тровят ежедневието на положилия хипократова клетва, не само, за да се опитаме да му помогнем в решаването им, а и за да се спре серията от неуместно поведение от негова страна.

Print Friendly, PDF & Email