24.02.2024

Поискаха имунитета на Елена Йончева от Европарламента заради КТБ

Имунитетът на българската депутатка от БСП – Елена Йончева, е поискан днес с писмо то прокуратурата до ръководството на Европейския парламент, потвърдиха пред rns парламентаристи.

Имунитетът е поискан във връзка с обвиненията срещу бившата на Сергей Станишев, активна журналистка пак по времето на председателя на ПЕС, които са й повдигнати в България.

Искането за снемане на имунитета е зачетено в залата от председателя на ЕП Давид Сасоли.

Сасоли обявил, че е постъпило искане от „компетентните органи“ в България за снемане на имунитета на Йончева.

Припомняме, че Елена Йончева има повдигнати обвинения за общи офшорни фирми с банкера Цветан Василев, който пък е издирван от държавното обвинение за източването на Корпоративна търговска банка.

Процедурата е стандартна. След получаването на искането то се завежда в Европейския парламент и гласува, за да се осигури работата на българската прокуратура, заявиха пред rnsбългарски депутати.

Веднага, след като Елена Йончева стана евродепутат, същата напусна активния политически живот в България. Тя няма нито една публична изява по време на местните избори, за разлика от другите си колеги. На нея най-много помогнахме, тя е от гражданската квота и се скри под полите на Сергей Станишев, предаде партията и лидера Корнелия Нинова, коментираха пред rns социалисти.

Print Friendly, PDF & Email