30.05.2024

Подписаха договора за доставка на материалите за „Турски поток“

Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за „Турски поток“. Това се случи в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Договорът е между „Булгартрансгаз“ ЕАД и обединение „Консорциум Аркад“ за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница. 

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов изтъкна, че днес се дава началото на изключително важно сътрудничество със Саудитска Арабия. С това ще се гарантират доставката на природен газ както за територията на България, така и за Балканите и Европа. Той посочи, че договорът е на стойност 1 млрд. и 102 млн. долара. Той трябва да бъде реализиран в срок от 615 календарни дни от датата на сключването му.

В рамките на първите 250 дена трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км, уточни Малинов. Това ще позволи „Булгартрансгаз“ да достави необходимите количества газ към Сърбия, нататък по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия, заяви той.

Премиерът Борисов допълни, че е имало много срещи както с руските партньори, така и с колегите от Саудитска Арабия. Той изтъкна, че това е т. нар. „Балкански поток“. „По този начин оставаме на газовата карта“, коментира още Борисов.

„Южен поток“ беше спрян заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачния начин, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг във връзка със стартиралото изграждане на „Балкански поток“. „При една много прозрачна и честна процедура Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение. Това е огромна инвестиция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение.

Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено. Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища. Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен, помните, когато стартираха моите „честни“ опоненти“, добави още Борисов.

Източник „24 часа”

Print Friendly, PDF & Email