23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Погром в Брюксел от футболни фенове, полицията извади водни оръдия и сълзотворен газ

Белгийската полиция трябваше да затвори части от центъра на столицата Брюксел и да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите футболни фенове, които предизвикаха безредици след победата на националния отбор на Мароко с 2:0 над Белгия на Световното първенство по футбол в Катар, съобщи АП.
Десетки хулигани запалиха факли, чупиха витрини на магазини и замеряха автомобили с тухли в белгийската столица. Говорителят на пожарната Валтер Дериу съобщи, че линейка е била изпотрошена с камъни, но за щастие екипът на Спешната помощ е невредим.
От кадри в социалните мрежи се вижда как футболните фенове палят автомобили и скутери.
Полицията се намеси, след като един човек получи наранявания по лицето, каза говорителката на силите на реда в Брюксел Илзе Ван де Кере.
Кметът Филип Клозе призова футболните фенове да стоят далеч от центъра на града и каза, че властите правят всичко възможно, за да поддържат реда по улиците.
Дори движението на метрото и трамваите трябваше да бъде прекъснато по нареждане на силите на реда.
Победата на Мароко над Белгия на Световното първенство бе отпразнувана ентусиазирано от фенове с марокански корени в много белгийски градове.Журналист на VTM News е бил нападнат в Антверпен, където също е имало безредици и се е наложила намеса на полицията.
Засега не е ясно колко души са били задържани в столицата, но в Антверпен са арестувани 10 души.
Министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден заяви, че е „тъжно да види как малцина се възползват от ситуацията, за да предизвикат безредици“.
В „Туитър“ Верлинден благодари на полицията, която според нея „прави всичко възможно, за да сложи край на това и ще направи всичко възможно, за да идентифицира хулиганите през следващите дни“.
Премиерът Александър де Кро също осъди безредиците. „Футболът трябва да е празник“, каза министър-председателят, който се завърна от посещение в Украйна. Той добави, че насилието е неуместно.
Близо 20 процента от населението на Белгия, което е около 11,5 милиона души, е от чужденци. Около 500 000 от тях пък са от марокански произход. Това е една от най-големите марокански диаспори в света.
През 2017 година повече от 20 полицаи бяха ранени в Брюксел след сблъсъци с мароканци в центъра на белгийската столица. Тогава причината пък бяха празненствата около класирането на Мароко за Световното първенство по футбол, които преминаха в насилие.

Print Friendly, PDF & Email