15.07.2024

Пограничното село Росица вече има православен храм

Църквата е втората, осветена от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан за по-малко от след тази в Кранево

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новия православен храм в генералтошевското село Росица. Черквата носи името на Свети Йоан Рилски – небесният покровител на всички българи.

Сградата, която е преносима и специално произведена в Гърция с благословията на митрополита, е платена от църковното настоятелство на крайграничното село, Община Генерал Тошево и Министерски съвет. Монтирана е по християнски канон с труда на доброволци и обзаведана с дарения от миряните. Той е поставен на мястото, на което е имало църква, която е опожарена и разрушена след 9 септември 1944 г.

Това е вторият православен храм, който се открива в Добричко за по-малко от месец. Преди него Варненският и Великопреславски митрополит освети „Света Богородица, Достойно Есть” в Кранево. Храмът в добричкото село бе довършен след четвърт век строителство и няколко „първи копки”. Най-първата от тях в далечната 1999 г. Изграждането му става факт благодарение на дарения на миряни и фирми, както и на петзвездния комплекс Therma Eco Village.

Църквата „Света Богородица, Достойно Есть” има и уникален за България иконостас. Той е направен изцяло от резбовано орехово дърво, а изографисаните икони са позлатени с 24-каратово злато и полилей по канона за десетки хиляди евро, дарен от Therma Eco Village. Твърди се, че такъв няма и във варненската катедрала.

Print Friendly, PDF & Email