04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Повече румънци, но и по-богати българи в курортите по Северното черноморие това лято

Туристически фирми от Румъния и Германия търсят кадри от нашите курорти. Проблемът и в България е изключително сериозен
Тазгодишният летен туристически сезон по Северното черноморие беше успешен, въпреки че на практика започна около 15 юли – каза председателят на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. Гостите са били основно българи и румънци, с лек превес на туристите от северната ни съседка. Имало е туристи от Полша, Чехия, Германия, както и от Турция. „Кратък сезон, трудно начало, добър край” – така обобщи Димитров. Ръстът на туристите е около 50-60 процента спрямо миналата година. „Друг е въпросът с печалбата. Голяма част от колегите споделят, че са излезли на нула или с минимална печалба. Причината са по-високите заплати, които давахме, както и поскъпването на еленергията. За едни и същи ползвани киловати, ако миналата година сме плащали 1000 лв, т.г. плащахме 2000 лв” – добави той. Изводът за следващия сезон е браншовиците да заделят средства за обучение на персонал. „В преговори сме с няколко обучителни организации, тъй като реално ние не разполагаме с никакви кадри” – каза още Димитров. Той признава, че този сезон е минал при дефицит на кадри. „Имаше обекти, които храниха 800 туристи с 5-има души в кухнята, а в предишни години са ги обслужвали около 40 души” – дава пример той. Признава, че тази ситуация не повишава качеството на услугата, въпреки увеличените заплати в бранша – готвачи са били със заплата 1,8-2000 лева. Българите това лято били по-платежоспособни от румънците. Почти изкупили висококатерогийните хотели – 4 звезди, разполагали и с повече средства, румънците залагали на хотели – 3 звезди.
Димитров е бил на регионална браншова среща в Констанца, Румъния. „И при тях положението не е особено добро. Има отворени хотелски комплекси, но нямат кадри. Помолиха за помощ нас за предстоящите месеци, като обещават много добро заплащане” – обясни той.
Хотели от веригата „Маритим” в Германия в партньорство с куроорта „Албена” търсят да наемат персонал за зимния сезон на 2021-2022г. –
готвачи, помощник готвачи, сервитьори,
камериерки.
Предложени та са заплащане
2000-2600 евро (бруто) за готвач, сервитьор,
1700-1950 евро (бруто) за камериерка, помощник готвач.
Работното време е 40 часа /5-дневна работна седмица/.
Предвижа се единично настаняване и изхранване в хотела, както и
включени транспортни разходи. Не е задължително владеене на немски и английски език.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email