05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Повечето лични лекари още не ваксинират в Добричка област, не са им доставени дози

Списъкът с лечебните заведения и регионалните здравни инспекции, в които са открити имунизационни пунктове за поставяне на ваксина срещу COVID-19, е актуализиран със заповед на министъра на здравеопазването, издадена на 23 февруари.Броят на пунктовете за ваксинация в страната вече е 352.
В град Добрич кабинетите са 6 – в сградата на Регионалната здравна инспекция, в диагностично-консултативните центрове – 1 и 2, в многопрофилната болница за активно лечение, в медицинските центрове „Вива Феникс” и „Добрич”. В Каварна кабинетът е в многопрофилната болница за активно лечение. В Ген. Тошево имунизациите се правят в медицинския център, в Тервел, Балчик и Шабла също в медицинския център. В крушарското село Лозенец имунизациите се извършват в ЕТ „Херба 99 – д-р Петър Деветаков – ИППМП”.
В Добричка област регистрираните случаи на COVID-19 са 4051, 13 са новозаразените през последното денонощие. Общо поставените дози са 2416, 488 са ваксинирани с втора доза – според данните на Единния информационен портал.
Общопрактикуващите лекари се оплакват, че все още до повечето от тях не са стигнали дози с ваксина, а интересът от пациентите им е много голям. „Над сто души са в списъците с желаещи да се ваксинират при около 2000 пациенти” – казват още те.
„В момента сме спрели зареждането с ваксини на общопрактуващите лекари в Добрич и областта, защото осигуряваме новоразкритите специализирани кабинети. Имаме оставен резерв за непредвидени случаи. В момента се извършва ваксинация по трета и четвърта фаза от Националния ваксинационен план, като сега каним работещите в транспортните. Ако има нови желаещи от първите две фази отново ги включваме. Вече има около 20 лица медицински персонал” – каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Според нея, най-добрият вариант за ваксинация е при личните лекари.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email