21.02.2024

ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ

Всяка година в началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури, придружени с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Въпреки, че в днешно време има технически и организационни начини за защита от това природно явление, за хората, които работят на открито има риск.
Какво да правим, когато ни настигне гръмотевична буря?

 • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
 • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
 • Ако сте на мотор или велосипед, слезте от него.
 • Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не дръжте метални предмети, мобилни телефони.
 • Подходящи места за подслоняване са пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
 • Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
 • Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от ел. мрежата телевизора, кабела от антената, компютъра, уредбата и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. Ако не е спешно, не влизайте в банята, докато премине гръмотевичната буря.
 • По време на пътуване с МПС приберете антената на колата. Изчакайте да премина гръмотевичната дейност. Ако все пак решите да продължите , изберете подходяща скорост. Лоша видимост, паднали клони и дървета, аквапланинг, поразени от мълнията семафори и светофарни уредби могат да ви изненадат неприятно.
 • За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
 • При градушка, потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.
  Община град Добрич
Print Friendly, PDF & Email