01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Плодове за баланс на холестерола

Едно от първите неща, на които се обръща внимание при повишени стойности на LDL холестерола, известен още като „лош холестерол“ е начинът на хранене. Знаем че плодовете имат редица ползи за нашето здраве. Оказва се, че благодарение на редовната консумация на някои от тях, можем да поддържаме здравословни стойности на HDL холестерола („добрия холестерол) и да намалим риска от покачване на лошия. Вижте в галерията ни кои са те.
Горски плодове
Горските плодове са изключително богати на полифеноли. Тези растителни съединения, естествено помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Консумацията на достатъчно фибри също допринася за поддържане на здравословни нива на холестерола, добро храносмилане, а тези плодове са богати на фибри. Горските плодове също така подобряват кръвообращението и подпомагат поддържането на кръвното налягане в нормални стойности.
Банани
Бананите също са сред вкусните плодове, за които се смята, че понижават холестерола, като елиминират излишъка му от храносмилателната ни система. Така се предотвратява преминаването му в кръвта, както се намалява и рискът от запушване на артериите.
Авокадо
Авокадото ни осигурява полезни за здравето на сърцето мононенаситени мазнини, фибри. Смята се, че консумацията му спомага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Според западни изследвания, авокадото може да понижи LDL холестерола, с благоприятен ефект върху липидния и липопротеиновия профил, високото кръвно налягане.
Грозде
Подобно на други полезни храни, гроздето съдържа полифенолни съединения, които могат да помогнат за намаляване на клетъчното увреждане. Консумирането на около 1 до 2 чаши грозде на ден също може да помогне за защита на нашите тъкани и намаляване на маркерите на възпаление, смятат учени. Гроздето, особено червеното е богато и на ресвератрол, който е мощен антиоксидант за здравето.
Домати
Доматите са богати на калий, витамини А и С. Също така ни осигуряват и антиоксиданта ликопен. Това е съединение, свързано с намаляване на нивата на лошия холестерол.
Ябълки
Всички знаем мъдрата приказка за ябълката и доброто здраве. Тя съвсем не е случайна. Редица западни изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да помогне за намаляване на стойностите на общия холестерол. Това се дължи на фенолните съединения, намиращи се в ябълките, известни още като антиоксидантни съединения. Те насърчават здравата клетъчна функция и доброто кръвообращение.
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email