20.06.2024

Планират две автомобилни състезания в Шумен тази година

Планинско изкачване „Шумен“ и рали „Стари столици“ ще се проведат край Шумен тази година.
Двете автомобилни състезания влязоха в календара за 2023 г. на Автомобилната федерация на България (АФБ) – единствената в момента лицензирана организация по автомобилизъм.
Планинско изкачване „Шумен“ ще е първи кръг от първенството в тази дисциплина през сезон 2023. Заложено е да се проведе на 22 и 23 април. Миналата година по трасето от Пивовара към Стария град се състоя „Мемориал Валерий Великов“, което е под шапката на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), чиито лиценз бе отнет края на 2022 г.
АФБ смята да проведе още 7 състезания в дисциплината планинско изкачване за 2023-та. Това са „Твърдица“, „Българка“, Мемориал „Проф. д-р Л. Цоцорков“, „Лясковец“, „Варна“ (открито), „Осогово“, „Враца“.
Датите за провеждане на рали „Стари столици“ за тази година са 5 и 6 август. Миналата година най-старото рали в страната нямаше издание, отново заради неразбориите около въпроса кой трябва да получи лиценз измежду двете федерации – АФБ и БФАС.
АФБ е заложила шуменското рали като втори кръг от спортния календар за 2023-та. Откриващата надпревара в дисциплината е на 10 и 11 юни и е рали „Твърдица“. Рали „България“ (1-3 септември) и рали „Сърбия“ (23 и 24 септември) са другите две състезания в класическата дисциплини за тази година.

Print Friendly, PDF & Email