25.02.2024

Пекин забрани арабски и ислямски символи в магазини и ресторанти

Властите в китайската столица забраниха на ресторанти, магазини и щандове, предлагащи „халал“ храни, да имат надписи с арабски букви или символи, свързани с исляма, предаде „Ройтерс“. Това е част от усилията за „китаизация“ на мюсюлманите в страната, в последно време по-изявени в северозападната провинция Синцзян.

Служители на 11 ресторанта и магазина в Пекин, посетени от „Ройтерс“, са потвърдили забраната. Тя се отнася не само за думата „халал“, а например за ислямския полумесец. Правителствени представители в някои от случаите са настоявали знаците да бъдат покрити пред очите им. „Казаха, че това е чужда култура, а трябва да използваме повече китайска култура“, обяснява мениджър на такъв обект. Някои вече са сложили китайските йероглифи, съответстващи на думата, други просто са ги скрили, отбелязва агенцията.

Кампанията не е нова – от 2016 г. се работи за съответствие на религиите с китайската култура въпреки формалната свобода на вероизповеданията. Наблюдават се дори премахвания на куполи на джамии и замяната им с други елементи като пагода. Затворени са църкви, смятани от правителството на нелегални, в други случаи са премахнати кръстовете на църкви, ако се твърди, че нарушават закони.

След бунтовене в Синцзян на уйгури и други мюслюмани срещу населението хан (китайското мнозинство) през 2009 г. вниманието на властите е особено силно насочено към исляма. ООН подложи Китай на критики заради задържането на милион уйгури в „лагери за превъзпитаване“. Пекин отрича лагерите да са такива, а днес бе съобщено, че всички задържани там са били освободени. Официалната позиция на Китай е, че става дума за борба с екстремизма и „пълзяща ислямизация“.

„Арабският се възприема като чужд език и владеенето му в момента се смята за нещо извън контрола на държавата“, казва Дарън Байлър, антрополог във Вашингтонския университет, който изучава Синцзян. „Възприема се и като нещо свързано с международните форми на набожност или – в очите на властите – религиозен екстремизъм. Те предпочитат ислямът в страната да действа основно чрез китайския.“

По данни на приложение за доставка на храни, цитирани от „Ройтерс“, в Пекин има поне 1000 обекта, предлагащи „халал“ храни. Не е известно дали от всеки от тях е било изискано да се покрият букви и символи. Според един от служителите в такъв магазин това „заличава“ мюсюлманската култура: „Винаги говорят за национално единство, винаги говорят за международността на Китай. Това ли е национално единство?“ Повечето от собствениците същевременно нямат нищо против да премахнат надписите.

Комитетът за етнически и религиозни въпроси към правителството на Пекин е отказал коментар, но е обяснил, че става въпрос за национална директива. Националният орган по тези въпроси пък не е отговорил на писмено изпратено запитване за коментар.

Източник Дневник

Print Friendly, PDF & Email