27.05.2024

Пациенти си плащат консумативи за образна диагностика, които по закон са безплатни

При посещение ДКЦ 1 Добрич и Медицински център-Добрич, се изисква от пациента да си заплати консумативи, за образна диагностика (Рентгенова снимка, скенер и др.) с контраст, които следва да са включени в сумата, която  се заплаща от Здравна каса за съответното изследване на Медико-диагноститичната лаборатория.

Наша проверка установи, че в действителност в ДКЦ 1 се изисква от пациента да се закупи освен контраста, спринцовка и абокат. На пациентите се раздават листчета със нещата които трябва да се закупят.

Комплект за КТ, който пациента трябва да осигури в ДКЦ 1

При проверка в Медицински център-Добрич, д-р Величка Ненова каза, че пациентът трябва да си закупи контраст + абокат.

В отговор на наше запитване от РЗОК-Добрич, отговориха, че пациента заплаща само и единствено контрастното вещество, което се използва.  Консулмативи като спринцовки, игли, абокати и други, не следва да си ги закупуват или плащат от пациента. Пациентът заплаща само и единствено контрастното вещество.

Отговор от РЗОК Добрич

Поставихме въпроса в професионална група за рентгенови лаборанти, в социалната мрежа, се оказа, че има и по-груби нарушения, в които изпращат пациентите на трето място да им бъдат поставени абокати, срещу заплащане.

„Здравей! При нас, когато са с талон по Здравна каса, ги записваме и им обясняваме къде да им сложат абокат/ 10 лв./ и си носят контрастна материя (КМ – бел.ред). Ние не слагаме абокат.“, споделя рентгенов лаборант от Бургас.

„Ние също не слагаме абокати,пращаме ги в спешното да им сложат и съответно си заплащат“ обяснява друг рентгенов лаборант.  

След запитване в професионална група за медицински сестри, също се потвърждава практиката да се изпратят пациенти на друго място да се постави абокат.

„Да, при нас се е случвало, плаща се от пациентите по 5 лв.“, споделя медицинска сестра от МБАЛ-Петрич.

Снимка: stmarysathens.org

Print Friendly, PDF & Email