05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Партийни харчове за изборите: До 3 милиона лева, без анонимни дарения

Симпатизантите могат да помагат с труд и да предоставят свои имоти

Партии ще могат да похарчат най-много 3 милиона лева за предизборна агитация, а инициативните комитети до 20 000 лева. Решението за това е на ЦИК.

Парите за кампанията могат да се набират собствени средства, в това число и от субсидията си, ако получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения.

Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми.

Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, средства от чуждестранни физически лица, от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.

Симпатизантите ще могат да предоставят движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията. Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети.

ЦИК одобри и реда за социологическите проучвания и тези на изхода на секциите, в които правила традиционно съществува забрана за огласяване на данни от проучвания в деня на вота.

Забранява под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден преди приключването му.

Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства – маски за лице и ръкавици.

Наред с това ЦИК прие реда за образуването на подвижните секции за хората с увреждания. За тези под карантина ще има друго решение. изрично е записано, че избирател с увреждания не може да гласува с подвижна урна, предназначена за карантинираните. Ако пък избирател с увреждания се разболее междувременно коронавирус, то той ще трябва да гласува във втория вид секция.

Подвижните урни за хората с увреждания се образуват след поне 10 подадени заявления до кмета, като това става до 14 дни преди самия вот. Кметът до 20 март пък трябва да издаде заповед за определяне на броя на тези секции и да започне консултации.  Членовете на мобилни секции за хората с увреждания ще обикалят само с маски и ръкавици, докато тези за карантинираните ще са със защитни облекла, както вече е записано в здравния протокол за вота. Ще трябва да спазват и 1,5 м дистанция, когато влизат в дома на избирател.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email