05.08.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Парламентът отхвърли ветото на президента за Закона за МВР

59 законотворци подкрепиха ветото, 136 гласуваха против него
Парламентът преодоля ветото на президента върху промените Закона за МВР, които предвиждат създаването на нова главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.
Държавният глава върна поправките за ново обсъждане с основния мотив, че така се дублират функции на Националната служба за охрана. Последните промени в закона за МВР предвиждат създаването на новата дирекция под управлението на ресорния министър с основни функции да предотвратява терористични действия, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, както и опазване на обществения ред.
От БСП застанаха зад мотивите на Румен Радев, но от ГЕРБ и ОП се обявиха категорично против тях.
59 законотворци подкрепиха ветото, 136 гласуваха против него. Така в крайна сметка поправките в Закона за МВР бяха приети отново и предстои те да бъдат обнорадвани в Държавен вестник.
Иван Иванов от БСП отсече, че промените в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица.
„Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, смята той.
Според Красимир Ципов от ГЕРБ обаче става въпрос не за дублиране на функции, а за взаимодействие.
„Нужно е тези звена да засилят сътрудничеството си, за да се справят с битовата престъпност и да се отговори адекватно на терористичните заплахи, защото е налице променена среда на сигурност“, настоя той.
Ципов обясни, че Специализираният отряд за борба с тероризма се използва само с разрешение на министъра и с промените в Закона ще има възможност новият детектор на новата служба много по-бързо да действа когато възникне кризисна ситуация.
„Към настоящия момент имаме няколко звена, които се занима с охрана – Бюро за защита на свидетели по наказателни производства, то се подпомага от МВР, Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, МВР също помага за охраната на застрашени магистрати. Така че да се говори за дублиране на функции не е коректно и трябва да се обърне внимание на това, че ако те не си взаимодействат няма да ефективност“, настоя депутатът от ГЕРБ. /dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email