23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Парламентарните партии са оптимисти за резултатите от бъдещите избори

От ГЕРБ са разтревожени, а от Демократична България чертаят бъдещите си управленски коалиции и водят преговори с ПП за предизборно обединение
Парламентарно представените формации вече се подготвят за участие в предстоящия предсрочен вот и демонстрират оптимизъм за бъдещите си резултати.
На фона на общия оптимизъм и приповдигнатост от ГЕРБ са разтревожени.
„Партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция-не могат да формират устойчиво управление, което да осъществи тези политики, които те са обещали на хората. Утре ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление.
Ще се опитаме да бъдем позитивни, прагматични и да говорим с хората. Основен акцент са професионалните общности. Ще търсим локални измерения на проблемите и възможностите. Най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще доведе до сформиране на управляващо мнозинство в следващото Народно събрание“, посочи Томислав Дончев, който е заместник-председател на партията
За ГЕРБ съдебната реформа също е приоритет, затова Дончев попита не е ли възможно – през февруари, когато няма да има предизборна кампания, експерти на партиите да се съберат и да обсъдят какво трябва да се промени.
Идея, отхвърлена от ПП. Съпредседателят й Асен Василев вече води преговори с ДБ, има изрично условие това партньорство да се скрепи с писмено споразумение и очертава два лагера – на тези, които смятат, че всичко случило се дотук е горе-долу добре и на онези, които искат промяна по „правилен път“:
„Работим доста активно с ДБ, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации и партии, с които имаме обща визия за България. Целта е страната да тръгне напред. Има две алтернативни визии за това как трябва да изглежда тя“.
Успоредно с предизборната кампания от Демократична България ще чертаят бъдещите си управленски коалиции и водят преговори с ПП за предизборно обединение.
Христо Иванов също говори със загриженост за това, което предстои.
„Дали ще продължат политическите партии да отказват да носят отговорност за управлението на страната и ще я оставят на президента. На него му харесва тази работа и дава мандатите на себе си.
Ние ще формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива и опция на българските граждани да гласуват за управление, при това не каквото и да е, а демократично и реформаторско“.
„Възраждане“ тръгва на изборите с големи амбиции и с очакване за пренареждане на силите в парламента. Лидерът Костадин Костадинов посочи, че имат амбицията да станат първа политическа сила.
„Смятам, че една голяма част от избраниците разочароваха своите избиратели. По тази причина не мога да се съглася, че резултатите ще бъдат горе-долу същите. Няма да бъдат същите като на предишните избори
За нас е по-важно събирането на подписи за референдум за запазване на българския лев. Така че от момента, в който приключи работата на Народното събрание се съсредоточаваме само върху тази задача“
БСП остават политическата си съдба в ръцете на избирателите, като не смятат да променят нищо от досега защитаваните позиции.
„Продължаваме политиката си. Подкрепяме завършването на проекта „Белене“, подкрепяме конкурси, търгове, разговори за разширяване на „Козлодуй“. Избирателите ще решат кой какви проекти ще подкрепя в следващия парламент“, обясни Румен Гечев
Днес „Български възход“ свиква Изпълнителния си съвет, за да реши в какъв формат ще се яви на предстоящите парламентарни избори, съобщи Стефан Янев. Той е уверен, че формацията ще намери място и в следващия парламент:
„Опитахме се да бъдем част от решенията, а не от проблема. За нас стои въпроса колко по-добре ще се представим на тези избори. Най-малко двоен резултат в сравнение с предния път. Загубихме от това ,че не влизахме в скандали, но ние не търсим скандали, а устойчиви решения“.
ДПС отново запазиха мълчание. Но последните работни часове на 48-ия парламент така или иначе изтичат.

Print Friendly, PDF & Email