27.05.2024

Папа Франциск прие във Ватикана на аудиенция българската делегация по повод празника

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беше приет на аудиенция при папа Франциск. Главата на римокатолическата църква посрещна Желязков и водената от него парламентарна делегация в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и разбирателство.
В най-духовния ден за България папа Франциск се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков и разговаря с него на четири очи:
„Той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война. Но най-вече обръщението му към българския народ с пожеланието муна този ден българска делегация да бъде приемана ежегодно е нещо много хубаво и положително, прекрасно“.
Председателят на българския парламент се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин, с който са обсъдили вътрешнополитическия ни живот.
„Поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот“, уточни Желязков.
Той подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент, а папата е дарил парламентарната ни делегация с пластика, на която са изобразени гълъб и цвете.
На празника на буквите Росен Желязков пожела „надежда и, разбира се любов“:
„На този празник, който е най-хубавият за мен празник, защото е свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме, общението с книгите“.
В базиликата „Сан Клементе“ бе отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в присъствието на много представители на българската общност в Италия. Всички заедно изпълниха „Върви, народе възродени“.

Print Friendly, PDF & Email