22.02.2024

Папа Франциск е с бронхит, но лекарите изключват сериозни проблеми за здравето му

Папа Франциск е прекарал нощта спокойно. От задълбочените изследвания е установен бронхит и се изключват сериозни проблеми, от какъвто и да е характер. От лекарския екип, цитиран от информационната агенция АНСА, „са много оптимистично настроени и вярват, че той ще може да отслужи церемонията на Палмова неделя (Цветница) на 2 април. Разбира се, с изключение на непредвидени събития.
„Все пак, папа Франциск е един специален пациент, поради което всичко около него е свързано с голяма дискретност“, уточниха още медицински служители от болницата „Джемели“. Тя е обсадена от представители на медиите от цял свят, а милиони хора по света се молят папа Франциск да оздравее по-скоро.
Папа Франциск бе приет в болница ден по-рано. Установена е инфекция на дихателните пътища.
Папа Франциск не се почувствал добре след всеобщата аудиенца на площад „Св. Петър“ в Рим, която се провежда всяка сряда.
Усетил затруднение в дишането и веднага бил откаран в болницата „Джемели“.
Пресслужбата на Ватикана уточнява, че изследванията са установили инфекция на дихателните пътища, но не става въпрос за Covid -19 като се подчертава, че „инфекцията изисква няколко дни подходяща болнична медицинска терапия“.
Според пресслужбата на Ватикана 86-годишният папа Франциск вече се е оплакал от някои затруднения с дишането през последните дни и е имал намерение да си направи изследвания.
Хоспитализиран е на десетия етаж на болницата „Джемели“, в отделението за папите, което папа Войтила наричаше шеговито „Третия Ватикан“.
През 2021 година папа Франциск претърпя операция на дебелото черво, а от известно време насам има проблеми с коленете.

Print Friendly, PDF & Email