29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пандемията, младите и визията на ЕС са акцентите в годишната реч на председателят на ЕК


Пандемията от коронавирус, младите в Европа, климатичните промени, външната политика и визията на ЕС – това бяха основните акценти в традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия „За състоянието на Съюза“. Пандемията Темпът, с който се развиват събитията в последно време трудно може да бъде осъзнат. Ние се намираме в най-голямата криза от век насам. Спаси ни само това, че решихме да работим заедно както по отношение на осигуряването с ваксини, така и по Европейската зелена сделка. Можем да се гордеем с постигнатото, обобщи настоящият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Все още не сме се справили с пандемията, но сме единственият регион в света, който все пак постигна огромни резултати в борбата с нея. Докато другите държави чакаха, ЕС действаше. Въпреки това има големи и тревожни разлики в броя на ваксинираните между различните държави членки, подчерта председателят на ЕК и призова: Нека това не се превърне в пандемия на неваксинираните.
Европа трябва да има душа и визия за младите, смята фон дер Лайен. Как да изградим Обединена Европа, ако младите не виждат това като проект, който е за тяхното бъдеще?! Затова предлагаме 2022 година да бъде годината на европейската младеж, подчерта председателят на Европейската комисия.
Относно климатичните промени председателят на ЕК заяви: „Ако не вярваме на очите си, трябва просто да следваме науката. Няма съмнение – човекът предизвиква климатичните промени. Полша е най-големият износител на ЕС на батерии и електрически автобуси. В Германия през първото полугодие са регистрирани повече нови електромобили, отколкото нови автомобили на конвенционално гориво. 55% намаление на въглеродните емисии до 2030 година спрямо нивото от 1990 година – това е нашата цел.“
Тя посочи и най-важният аспект на европейската външна политика – трябва да подобрим стабилността в съседните на Европа региони. „Ако не се справиш навреме с криза зад граница, тя ще дойде на твоя територия“, подчерта председателят на ЕК. Затова тя призова да се ускори работата от отделните страни-членки по отношение на миграцията.

Print Friendly, PDF & Email