21.02.2024

Паднали дървета, задръствания и хаос предизвика силния вятър в София

Във Враца, където бе обявен червен код заради стихията, бе обявено частично бедствено положение
Паднали дървета, затиснати коли, задръстване и хаос, пренасочени и закъснели полети – това е равносметката към момента на ситуацията в София от вчера заради силния вятър.
В столицата е в сила оранжев код за опасно време. Към момента ситуацията бавно започва да се нормализира и на места вятърът да утихва.
Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са получили десетки сигнали. 
„Имаме над 60 сигнала само за паднали дървета. Има паднали билбордове и огради. На терен има осем аварийни екипа. Работим съвместно с пожарната”, заяви Павлин Стефанов от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.
Най-много са сигналите от районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централната градска част.
Огромно дърво падна и на столичния булевард „Цариградско шосе“ срещу Полиграфическия комбинат и препречи движението в лентата за хотел Плиска. Движението бе затруднено, образува се огромна тапа. 
От аварийните екипи заявиха още, че има паднало дърво от двора на 193 ОДЗ в двора на 21-во училище, но то ще бъде нарязано. 
„Хората, върху чиито автомобили е паднало дървото, чакат да бъдат освободени. Няма скъсани кабели и жици”, подчерта Стефанов.
Огромно дърво е паднало и е смазало кола и до Българската телеграфна агенция. 
Паднала е и изолацията на 45 ОУ в ж.к. „Св. Троица“.
По нареждане на СДВР бе отцепено движението около хипермаркет ХИТ „Младост“ поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.
Има сигнали и за паднал светофар в „Младост“3.
Няма информация за пострадали хора.
Буреносният вятър в София вчера преобърна и фургона пред „Пирогов”, съобщи NOVA. Той е паднал върху паркиран в близост автомобил. В колата по това време не е имало хора и инцидентът се е разминал без пострадали. 
Ураганният вятър нанесе щети и в Ботаническата градина на БАН, съобщиха от институцията във Фейсбук профила си и дори обявиха дарителска сметка. Изпочупени са част от стъклата на оранжериите и някои от растенията са наранени. 
От Столична община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си. Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, призовават от СО.
Силният вятър в София причини закъснения в полетите на Летище София и пренасочване на самолети. Към момента ситуацията е нормализирана, тъй като и вятърът намали скоростта си. Самолетите кацат и излитат без затруднения, съобщиха от летището. 
Част от самолетите, кацнали на другите летища вече се връщат в София, за да изпълнят последващите си полети. Заради силния вятър, по-рано вчера, пренасочени бяха четири пътнически полета за кацане в Пловдив, шест в Букурещ и един в Солун. В Пловдив са самолетите от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси. Полетите от Станстед, Гетуик, Тел Aвив, Рим и Дъблин са пренасочени за кацане в Букурещ. Там се връща и самолетът, идващ от румънската столица. Полетът от Виена кацна в Солун, допълниха от Летище София. 
Обявено бе частично бедствено положение във Враца заради ураганния вятър, съобщиха от Общината.
Поривите на вятъра достигнаха над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб обяви частично бедствено положение за територията на града.
При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата.
Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите. Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци.
На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване. В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.
Общината призовава гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност – да не излизат от домовете си, заради опасност от падащи предмети и възникване на инциденти.

Print Friendly, PDF & Email