31.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Още пет спектакъла допълниха афиша на театралния фестивал „Нова българска драма“ 2022

Общо 16 са вече спектаклите, които ще бъдат представени на театралния фестивал „Нова българска драма“ 2022 г. в Шумен. 11 от тях са в конкурсната програма на форума, а 5 са в съпътстващата програма.
Два камерни представления на Театър „Реплика” допълниха афиша на ТФ „Нова българска драма, както и три куклени постановки”, съобщи днес на пресконференция председателят на УС на сдружение „Нова българска драма“ Дияна Христова.
На 13 май от 21.00 ч. в камерна зала Благой Бойчев ще представи авторския моноспектакъл „Ходене по кръчмите” и на 14 май също от 21:00 ч. ще бъде представлението на спектакъла „(Не)Желаните” с режисьор Любомир Сапунджиев.
Фестивалът тази година ще зарадва и с повече пиеси малките театрални зрители. Три са куклените спектакъла за деца, които ще съпътстват основната програма. Домакините от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще представят „Закуска за принцеса“ от Янко Митев, режисьор – Съби Събев – на 13 май, Държавен куклен театър – Търговище ще поднесе „Огнено червена приказка“ с автор и режисьор Валентин Владимиров – Валяка – на 14 май, а Драматично- куклен театър – Силистра – „Работна мецана“ по Леда Милева, драматизация и постановка – Теодора Попова-Лазарова – на 15 май.
Представленията са в зала „Патиланчо” от 11:00 ч.
„Програмата на фестивала стана още по-богата, което ни радва и се надявам да компенсира предходните две издания, които заради пандемията бяха в „свит“ вид“, каза още на пресконференцията Дияна Христова.
Тя допълни, че в съпътстващата програма на Фестивала са включени и представяне на три книги – на Наталия Бардская – „Бъдеще в миналото”, посветена на Илия Раев – на 12 май от 11:00 ч. в зала „1300”, на Ангел Иванов „Техническа проверка” – на 12 май от 15:00 ч. в зала „Нова българска драма”, на Мартин Каров „Наръчник на импровизатора“- на 16 май от 14:00 ч. в зала „Нова българска драма”.
„Ще бъде спазена и традицията от последните години да се излъчват документални филми, свързани с българския театър“, посочи още Христова. Тази година на 15 май от 16:00 часа в камерна зала ще се излъчи документалния филм на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – „Николай Масалитинов – опит за портрет”.
Входът за тези събития е свободен.
Свободен е и входът за представянето на пиесите в направление „Авторски прочит“, където са селектирани 8 текста един от, които за куклен спектакъл. Всички автори ще присъстват на четенията, които се състоят на 15 май от 10:00 часа и от 13:00 часа в зала „1300“ на театъра. Представянето на текстовете в това направление ще се излъчва и на живо във фейсбук страницата на шуменския театър.
урито, което ще оценява в двете направления на фестивала „Преглед на спектакли“ и „Авторски прочит“ е в състав: председател режисьорът проф. Пламен Марков и членове: проф.д.н. Камелия Николова – театровед, проф. Светослав Кокалов – сценограф, доц. д-р Евгения Иванова – преподавател по театрална култура и актрисата Янина Кашева.
Билети за представленията все още има. Те са на цени от 12 лв. до 20 лв. и могат да бъдат закупени на касата на театъра в Шумен или в платформи в интернет. Домакините на ТФ „Нова българска драма“ 2022 предлагат и абонаментна карта, която дава възможност на зрителя да гледа 4 спектакъла – 2 на основна и 2 на камерна сцена. Цената на тази карта е 50 лв.
Припомняме, че ТФ „Нова българска драма“ ще се състой от 11 май до 16 май. Официалното откриване на фестивала е на 11 май от 18,30 часа пред паметника на Добри Войников.

Print Friendly, PDF & Email