04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Очакват ваксините да гарантира летния туристически сезон

Бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бизнеса във Варна, съобщиха от Министерството на туризма.
В дискусията участваха Иван Портних, кмет на община Варна, и Стоян Пасев, областен управител.
По думите на Пасев туризмът е основен за местната икономиката, като се очаква тази година с ваксините да има сезон и да рестартира целият бранш. Той благодари на вицепремиера за работата и посочи, че винаги е съпричастна с проблемите на бизнеса.
Приключи първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, подадоха заявления за това подпомагане.
Николова отчете, че са изплатени пари на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лв. От 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за турист, пристигнал в България в периода 01 януари 2021-31 май 2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, поясни вицепремиерът.
През декември приеха промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ от 51 млн. лв. и нейното прилагане. Те са за безвъзмездна помощ на близо 1600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност.
Държавната помощ e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.
3 млн. лв. са определени за помощ на екскурзоводите, твърди Марияна Николова. Те са по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата.
До 31 март 2021 г. тя очаква да бъдат подписани договорите с четирите организации, а дейностите да започнат през април.
През 2020 година по статистика на ЕСТИ в община Варна са пренощували 442 хил. туристи от началото на 2020 г. до средата на декември. От тях 222 хил. са българи, 138 хил. са румънци, над 19 хил. са посетителите от Германия, а повече от 17 хил. са полски гости.
През летен сезон 2020 данните на НСИ в област Варна показват, че в местата за настаняване с 10 и повече легла са пренощували 425 хил. туристи през летен сезон 2020 г. Спадът на туристите спрямо летен сезон 2019 е 54%. Въпреки трудностите обаче сезон, макар и по-кратък, имаше, като милиони българи избраха да почиват през летните месеци на родното крайбрежие, коментира вицепремиерът.
Тя цитира данни на Фрапорт, според които към момента на летище Варна се очаква да пристигнат 4960 чартърни и редовни полета за периода май-октомври 2021 г. По думите й намалението на полетите спрямо същия период на предкризисната 2019 г. е около 11%, като от Германия е 3%, а от Великобритания 6%.
По думите на кмета Иван Портних отминалата 2020 г. бе безпрецедентно трудна година. Той се надява в началото на лятото да влезем в нормален сезон.
Представителите на бизнеса смятат, че е нужно да се търсят начини за облекчаване на визовия режим. По думите им всеки ден има кадри, които не искат да работят и напускат бранша. Според тях това ще отвори голяма дупка в сектора, защо без кадри няма как да има отрасъл.
Очакванията на бизнеса са мярката 60/40 да продължи по-дълго, защото подкрепя работата на сектора. Браншът отправи питания за възможността за издаване на ваучери за почивка, като според тях това би допринесло за напредък на отрасъла. Възможност за облекчения при плащането на местни данъци и такси би подпомогнала финансовото положение на туристическия бранш.
В разговора бе дискутирана и темата за развитието на СПА туризма в региона. Според бранша би било добре да се реализира по-целенасочена реклама кампания на този продукт, както и да се инвестира в тази инфраструктура.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email