19.04.2024

Очаквано парламентът не избра правителство с мандата на ГЕРБ-СДС

След 3 часа дебати 238 народни представители дадоха своя глас, „За“ – 113, „Против“ бяха 125

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. 
По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.
След 3 часа дебати 238 народни представители дадоха своя глас, „За“ – 113, „Против“ бяха 125. Своята подкрепа дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Български възход“. Против бяха БСП, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.  
Изключеният от групата на БСП Явор Божанков също каза, че няма как да подкрепи предложения кабинет, въпреки усилията, които са положили.
По време на дебатите номинираният за премиер проф. Габровски заяви, че предложеното правителство е съставено от експерти в областите, които им се възлагат и те нямат ярка политическа принадлежност. Той допълни, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите. „България не просто е на кръстопът, а пред пропаст“, каза Габровски. 
„Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат е погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега“, каза Габровски. 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че изборът на хората за проектокабинета надхвърля политическите пристрастия, тъй като политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно коалиционно или еднопартийно правителство. Според Атанасова това може да е единствената възможност да бъде излъчено работещо правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.  
Председателят на групата на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври. 
„За 2 месеца българските граждани очакваха парламентът и служебното правителство очакваха бюджет, решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген. Вместо това парламентът се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни предлагате правителство, което не изпълнява най-важното условие – да може да носи политическа отговорност.“ – каза Андрей Гюров. 
Председателят на групата на ДПС Мустафа Карадайъ определи днешния ден като исторически, съдбоносен за бъдещето на страната, с оглед войната, икономическата криза, липсата на оперативни програми. Това изисква отговорно държавническо мислене и партийни компромиси. Днес можем всички да се обединим с общи приоритети. Най-лесно е да кажем „Не“ на правителството на Габровски, каза Карадайъ. „Алтернативата обаче са предсрочни избори, които ще възпроизведат сегашната ситуация, подлагайки на риск бъдещето на държавата“. Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени, каза председателят на групата на ДПС.
Председателят на групата на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че в момента българският народ няма доверие на държавата.
„Не чух думата независимост, свобода, демокрация. Когато започна да се развива нашата демокрация 90-те години, това бяха основните думи, които се използваха. 32 години след първите свободни избори в България вече приемаме изборите като заплаха, изборите са риск единствено в тоталитарните общества“, заяви Костадинов.
Преди началото на работния ден 4 от 7-те парламентарно представени партии заявиха, че остават на вече заявената категорична позиция „против“ кабинета „Габровски“ – „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, БСП и „Демократична България“. Дебатите в зала не промениха позициите им.

Тома Биков от ГЕРБ: Разочаровани сме

Разочаровани сме, така депутатът Тома Биков от ГЕРБ коментира резултата от гласуването за проектокабинета на проф. Николай Габровски:
„Разочаровани сме поради това, че политическата криза продължава. Иначе ние предложихме най-доброто, което можеше да предложим“.
Йордан Цонев от ДПС определи като грешка отхвърлянето на първия мандат и заговори за евентуалното предложение за втория:
„Грешка е начинът, по който парламентът и отделните политически партии стоят в изкопаните от тях окопи. А трябва да се премине към диалог. Да се кажат нещата така, както трябва. „Ние няма да говорим с този и този и това няма да правим“.
За втория мандат Цонев каза, че „първо искат да видят какво ще е поведението на мандатоносителя“.
В никакъв случай не може да става дума за грешка, заяви Владислав Панев от ДБ:
„Нашата позиция е ясна още от предизборната кампания. Единствената изненада, която се видя и се скъса балонът, е, че някои депутати щели да отсъстват от залата, щели да осигурят кворум за избиране на правителство със 115 гласа „за“. Нищо такова не се случи…Вторият мандат знаете е на ПП и от тях зависи, вероятно ще имаме разговор, но дали ще намерим подкрепа в зала за реформаторско правителство предстои да видим“.
Според лидера на Възраждане Костадин Костадинов кабинет „Габровски“ не е бил алтернатива на кабинета на Кирил Петков:
„От „Продължаваме промяната“ заявиха, че ГЕРБ са им преписали програмата. Всъщност те гласуват по един и същи начин, така че няма как да подкрепим един огледален кабинет – този на ПП. Единственият мандат, който ще подкрепим е мандатът на „Възраждане“.

Преди вота кандидат-премиерът Габровски призова любовта към България да надделее

Кандидатът за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски представи проектокабинета си пред народните представители.
В опит да отвори „врата и път към помирение и разум“ той разказа пред народните представители притчата за двете жени, които твърдели пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете.
„Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното“, настоя той.
По думите му твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и манипулативни.
„Най-голям шанс имаме тук и сега. И ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки“, категоричен бе той.
В словото си пред парламента професорът отбеляза, че надвисналата катастрофа трябва да бъде решена с общи усилия, защото рискуваме да останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийния интерес.
„Ролята ми беше да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към експертното, прагматичното, професионалното“, допълни Габровски и обясни, че от този принцип се е водил при избора на кандидатите за министри.
Според него в този момент България има нужда от правителство и работещ парламент.
„Това е най-сигурната антикризисна мярка и антиинфлационна стъпка, единственият начин да се приближим към Шенген и еврозоната“, смята кандидатът за премиер.
Той прогнозира, че вместо борба с дълговата криза и икономическата рецесия, ще се хвърли страната в пропастта на спиралата от избори.
Пред депутатите Николай Габровски обеща, че ако правителството му бъде избрано, ще осъществят бързи и ефективни антикризисни мерки:

  • условия за разгръщане на икономическия и научен потенциал;
  • консенсус за конституционни промени;
  • ключови реформи, включително чрез плана за възстановяване и развитие;
  • дипломатически усилия за Шенген“
  • ангажиране на целия потенциал за присъединяване към еврозонята;
  • енергийна независимост;
  • увеличаване на отбранителните способности в рамките на НАТО и модернизация на армията.

Президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс и гласуването с хартия

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание.
След дълги заседания и много спорове: НС прие окончателно промените в Изборния кодекс
Това съобщиха от президентската институция.
От мотивите става ясно, че Радев не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машинно.
В тях се посочва, че приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии.
„С приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване“, гласят още част от мотивите.
Президентът добавя, че машинното гласуване в досегашната уредба в Изборния кодекс е преминало контрол за съответствието с Конституцията и „дава законови гаранции както за всеобщо, равно, пряко и лично упражняване на правото на глас, така и за доброволност, автентичност на волеизявлението на гласуващия, тайна на вота и упражняване на правото на глас“.

Print Friendly, PDF & Email