01.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Очаквано: Корнелия Нинова печели изборите в БСП

София (12 септември 2020) Членовете на БСП избират днес председател на партията. Четирима са кандидатите в първия в историята на БСП пряк избор на лидер - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Кандидатът за втори мандат за председател на партията Корнелия Нинова ще упражни правото си на глас от 10.00 часа в СИК 1 на район "Оборище".

Лидерката запазва поста с 81,5 процента от гласовете
Корнелия Нинова е получила 81,5 процента от вотовете в прекия вътрешнопартиен избор за председател на БСП, съобщи ЦИК на партията на пресконференция.
Шефът на комисията Емил Войнов заяви, че за нея са гласували 43 228 социалисти. Кирил Добрев е получил 7914 гласа (14,9 процента), Красимир Янков – 1118 (2,1 на сто), а Валери Жаблянов има 759 (1,4%). Кандидатите бяха четирима.
От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че членовете с право на глас са 80 236. Предстои да бъдат обработени хартиените протоколи, но голяма разлика едва ли ще има.
„Това е числото, което всички медии чакаха, коментира Войнов. – Вчера ви казах 80 901, това беше според списъците, които получихме от общинските и районните комисии, но към изборния ден взехме решение да бъдат заличени всички починали и напуснали. Гласували са 53 807 социалисти или избирателната активност е 67,1 процента. Действителните са 53 019.“
Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас.
Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции, предаде БНР.
Всички на брифинга определиха избора като „честен, демократичен и свободен“.
За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия конгрес на партията, на което трябва да бъдат избрани Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.
Клуб Z

Print Friendly, PDF & Email