19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

От „Хобис Клуб“ почетоха паметта на падналите за свободата на Добруджа


Иван Тодоров- ХобиСклуб Добрич
Навършиха се 81 години от подписването на Крайовския договор, според който Южна Добруджа се връща в пределите на Майка България. Със заупокойна панихида и поднасяне на цветя и венци във Военното гробище – музей в Добрич по традиция започнаха проявите по повод празника на града 25 Септември.
Група от Неправителствена организация „ХобиСклуб” със Председател Иван Тодоров и членове Михаил Панчев, Марин Николов и други членове поднесе своята почит и цветя, където почиват войни от шест национални армии и четири вероизповедания – вече не като врагове. При боевете тогава са загинали 1100 български войници и офицери, по голямата част от които са погребани край Добрич.
Във своето слово Варненския и Великопреславски митрополит Йоан подчерта „Църквата винаги пази живата памет за своите покойни чеда – вождове и войни, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето отечество. Пребивавайки на това място на вечния покой, ние разбираме големия трагизъм, който се осъществява в онова историческо време в началото на 20 век, поредицата от войни и разбираме, че една от най-големите злини за човечеството е войната”.
Тържествата на град Добрич продължиха в Художествена галерия , където се състоя тържествената сесия на Общински Съвет гр. Добрич. Там кмета на града г-н Йордан Йорданов, Светослав Гочев и други официални лица валидираха пощенска марка посветена на 160 години от рождението на Ген. Иван Колев. Председателя на Общински съвет град Добрич г-н Нивелин Радичков награди с почетни удостоверения златните олимпийци от град Добрич Стойка Кръстева и Стефан Петков, а великолепния концерт на пиано изпълнен от двамата братя Хасан и Ибрахим (от екипа на Крисия) зарадва всички присъстващи добричлии и гости. Тържествата на град Добрич продължиха до късно след обяд.

Print Friendly, PDF & Email