25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

От ситуацията в Украйна зависи сигурността в Европа, смята Китай

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че украинската криза е предвестник на промяна в архитектурата на европейската сигурност
Нужни са активни действия от страна на Европейския съюз в посока възстановяване на мира в Украйна чрез подкрепа на руско-украинските преговори. Това заяви по време на видеоконферентна връзка с германския канцлер Олаф Шолц китайският президент Си Дзинпин, съобщава вестник „Renmin Jibao“.
„Китай винаги е подкрепял мира. Всяка от заинтересованите страни трябва да подкрепи възстановяването на мира чрез насърчаване на преговорите между Русия и Украйна“, заяви китайският лидер.
Както уточни Си Дзинпин, Пекин подкрепя всички усилия на международната общност, които могат да укрепят политическия диалог между Москва и Киев. Според него от ситуацията в Украйна зависи сигурността на европейските държави.
„Заради украинската криза Европа отново се оказа на кръстопът. Трябва да се положат всички възможни усилия, за да се избегне ескалация на конфликта и разрастване на неговите мащаби, тъй като това може да доведе до неконтролируема ситуация“, добави председателят на КНР.
Руско-украинските преговори се водят от 28 февруари, като делегацията на Москва е ръководена от съветника на руския президент Владимир Медински. В Беларус бяха проведени няколко срещи, след което страните продължиха да общуват чрез видеовръзка.
От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в понеделник, че украинската криза е предвестник на промяна в архитектурата на европейската сигурност, предава ТАСС.
„Събитията, които се случват в центъра на Европа през XXI век, буквално ни връщат в средата на 40-те години на миналия век, за нас това е предупреждение. Тази война, която радикално ще промени европейската архитектура за сигурност след Студената война, е повратна точка за Европа“, се казва в посланието на турския външен министър по повод Деня на Европа, отбелязан на 9 май.

Print Friendly, PDF & Email