28.05.2024

От „Мерцедес“ обясниха за 50-секундния питстоп на Хамилтън

В Мерцедес дадоха детайли по въпроса защо един от питстоповете на Люис Хамилтън в Германия тотално се обърка и отне 50 секунди. Лидерите при конструкторите се насладиха на успешна квалификация в юбилейния си уикенд във Формула 1, но в неделя нещата изглеждаха коренно различни. Представянето на Сребърните стрели вървеше добре до 29-ата обиколка, когато Хамилтън се удари в бариерите на предпоследния завой на „Хокенхайм“, счупи предното си крило и се наложи веднага да влезе в питлейна за смяна. Механиците на Мерцедес обаче очакваха Ботас, а не Хамилтън в пита и размяната им предизвика сериозен хаос, разяснява инженерният директор на Мерцедес Андрю Шовлин.

„Имаше много хаос, когато Люис влезе в пита, защото ние чакахме Ботас, който пък реши, че може да изчака със смяната на гуми. Люис излезе извън трасето, удари стената и счупи предното крило, така че влезе за смяна. Видяхме какво се случва, но ни трябваше време да разменим гумите и да го асимилираме. Носът на Хамилтън беше счупен и това също ни забави със смяната на гумите, защото не можехме да повдигнем колата по стандартния начин. Трябваше ни различен комплект инструменти“, обясни Шовлин. „Отстрани изглежда много объркано. Вместо един пилот влезе друг. Той се нуждаеше не от софт, а от медиум гуми, но комуникацията в такъв момент е тежка. Знаем, че не бе красиво, но момчетата в пита всъщност свършиха много добра работа и в крайна сметка сложихме правилните гуми на правилната кола. Подобни ситуации са много сложни и са непредвидими. В тренировките ни не се случват подобни неща, но това ни показва какво имаме нужда да подобрим в бъдеще“.

В крайна сметка по-късно и двата болида на Мерцедес се завъртяха на завой номер 1, като Ботас се удари в стената и отпадна, докато държеше четвърта позиция, а Хамилтън успя да се измъкне и да спечели две точки благодарение на последвалото наказание за Алфа Ромео. „И двете коли се завъртяха на първия завой и причините бяха две. Едната е свързана с баланса на колата. Очевидно ние не бяхме подготвени за подобна студена писта, но освен това на трасето имаше суха линия и изведнъж докосваш мократа част от трасето и губиш сцепление, което довежда до завъртането“.

Print Friendly, PDF & Email