29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Отново направиха опит за погром над Народното събрание

Активисти на „Възраждане“ се събраха на протест срещу зеления сертификат
Нов опит за погром над Народното събрание беше направен вчера в столицата. Протест срещу зеления сертификат събра привърженици на партия „Възраждане“ пред парламента в 12 часа. Напрежението ескалира и в ранния следобед симпатизантите на най-малобройната партия в парламента с лидер Костадин Костадинов се опитаха да проникнат в сградата, където в това време заседаваха народните представители.
След два опита за щурм към сградата на Народното събрание към 16 ч. част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие.
Към 16,30 в Министерството на здравеопазването започна среща между депутати на „Възраждане“ и представители на протеста с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията.
Малко по-рано протестиращите направиха повторно опит да щурмуват Народното събрание. Този път се преместиха от парадния към страничен вход. Напрежението ескалира и демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.
Протестиращите пропуснаха една линейка, която пристигна да окаже помощ на поредния пострадал полицай по време на протеста срещу зеления сертификат.
Малко след това обявиха, че от днес ще са в гражданско неподчинение.
NOVA предаде, че в същото време вътре в сградата има депутати от „Възраждане“, и че там е и началникът на НСО. Цивилни служители охраняваха всички входове на Народното събрание.
„Отказват да разговарят с нас, защото уж карантинирания председател на НС можел да ни приеме след като се излекува. При това положение нямаме път назад, предлагам да щурмуваме Народното събрание“, призова оратор на протеста. Той обясни, че в сградата в момента присъства единствено зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, с когото е била проведена среща.
Мъжете бяха призовани да минат напред, а жените и децата да се изтеглят на задна линия. Полицаите бяха призовани да не пречат на щурма.
По-рано стана ясно, че има пострадали и арестувани при протеста на жълтите павета.
Около 13 часа протестиращи стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Те се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента и започнаха да блъскат по прозорците на вратите. След това временно обстановката се успокои в очакване на среща в парламента.
За DarikNews.bg от СДВР съобщиха, че има пострадали служители на реда, а към мястото е изпратена линейка от Столичната Спешна помощ. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.
На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата.
Площадът бе огласен от викове „Оставка“. Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.
Полицията успя да отстрани някои от най-активните протестиращи, които напираха да щурмуват Народното събрание.
Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.
Организатори на демонстрацията са партия „Възраждане“. По предварителни данни на партията в протеста трябва да участват около 10 хиляди души от цялата страна.
Преди това въоръжен млад мъж бе арестуван по време на протеста срещу зеления сертификат пред Народното събрание. В него полицията е открила газов пистолет. По информация на БНР той е известен на полицията. Мъжът е бил задържан около 12:30 часа.
До редакционното приключване на броя не стана известно колко са арестуваните и ранените пред сградата на Народното събрание (бел. ред.)

Print Friendly, PDF & Email