01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Откриха уран на летище „Хийтроу“ в Лондон, мъж намушка с нож няколко души на гара в Париж

Граничните служби са идентифицирали колет по време на рутинна проверка, веществото може да се използва за така наречените „мръсни бомби“
Полицията за борба с тероризма води разследване, след като известно количество уран е било открито в пакет на летище Хийтроу.
Граничните служби са идентифицирали колета по време на рутинна проверка на 29 декември. Службата за борба с тероризма е била потърсена, след като е открито малко количество от опасния материал. Веществото може да се използва за така наречените „мръсни бомби“, предназначени да разпръскват радиоактивни вещества.
Командирът на антитерористичната служба Ричард Смит каза, че количеството замърсен материал е изключително малко и е оценено от експерти като непредставляващо заплаха за обществеността.
Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза за телевизия “Скай Нюз”, че се надява да получи повече своевременна информация относно материала, иззет на Хийтроу, и добави, че служителите работят с партньорски агенции, за да разследват и да гарантират, че няма риск за обществеността.
Самоличността на всички пътници или компании, свързани с пакета, не е потвърдена и предвидената дестинация на пакета остава неизвестна. Няма арестувани. Министерството на вътрешните работи не коментира разследването, докато то все още продължава.
Според журналистическо разследване на вестник “Сън” пакетът е бил предназначен за ирански граждани в Обединеното кралство и е пристигнал с полет от Оман, след като е бил изпратен от Пакистан.
В същото време неизвестен мъж намушка с нож няколко души на гара в Париж, предаде Си Ен Ен.
Полицията е неутрализирала нападателя, съобщават медиите, цитирайки полицията.
„Мъж рани няколко души по време на нападение с нож на Северната гара в Париж“, съобщава и френският „Паризиен“.
Мъжът е бил арестуван от полицията на гарата, която служи като възел на влаковете за Лондон и Северна Европа, след като са открили огън и са го ранили, заяви полицейски източник, който помоли да не бъде назоваван.

Print Friendly, PDF & Email