27.02.2024

Откриха ски сезона във Варненско

Официално откриха на ски сезона във Варненско на пистата във Вълчи дол. Трасето предлага и нощни спускания в събота и неделя. Това стана възможно благодарение на новото осветление и добрата снежна покривка, осигурена с помощта на оръдия за сняг.
Температурите на северния склон на „Кошу баир“, където е пистата, продължават да са около нулата дори през деня, което прави снежното приключение гарантирано!
Над 300 любители на зимните спортове успяха да тестват съоръжението, което днес заработи отново след 7-годишно прекъсване. Възрастни и деца, скиори, сноубордисти и ентусиасти с шейни, гуми и дори найлони се спускаха от ранна сутрин в събота. За да няма инциденти, за различните “дисциплини” бяха организирани отделни коридори.
Най-младият скиор днес беше едва на 7 месеца – оборудван с мини ски и специално съоръжение, което да осигурява стабилността му с помощта на таткото.
Сред най-възрастните ентусиасти на пистата беше 80-годишният Аспарух Стоянов, пенсиониран учител по физическо възпитание. Над 500 деца е научил да карат ски през живота си, твърди той и разказва как заедно с други радетели на зимните спортове във Вълчи дол създали единствената писта у нас на изток от “Узана”. Били с ученици на ски лагер в района на връх Чумерна. От дума на дума разбрали от хижаря, че наблизо има изоставен редуктор за влек. Разбрали се със собствениците и го докарали във Вълчи дол. Така на 14 февруари 1998-а година заработила единствената ски писта между Стара планина и Карпатите. В следващите 25 години работила с прекъсвания. За да “възкръсне” за радост на малки и големи! На пистата днес се спускаше дори четириног домашен любимец – скрит в специална раница на гърба на стопанина си. Засега и пистата, и влекът на Кошу баир се ползват безплатно.
“Цената ще е символична. – за да покрием разходите”, обещава кметът на община Вълчи дол Калоян Цветков. Скоро тук ще има ски гардероб, чайна, леглова база и ще се организират ски училища. Днес за всички запалени скиори от общината бяха осигурили топъл чай и кафе.

Print Friendly, PDF & Email