07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Откриха първи предполагаем случай на маймунска шарка в съседна Гърция

Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив – това са симптомите на маймунска шарка, обясни проф. Тодор Кантарджиев
Първи предполагаем случай на маймунска шарка е открит в Гърция при английски турист, съобщи АФП. Агенцията се позовава на информация на гръцкия орган за обществено здравеопазване.
Английският гражданин и негоивят партньор в пътуването са прехвърлени в болница в изолация, се казва в изявление на гръцкия орган.
Лабораторните анализи трябва да потвърдят този случай до понеделник.
Няколко западни страни, включително Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция, са идентифицирали вече случаи на маймунска шарка
Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив – това са симптомите на маймунска шарка, заяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.
„Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни той.
„Това са поксивируси, които са може би най-едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни – значи неваксинирани за едра шарка”, каза проф. Кантарджиев.
Част от заразените в Европа са пътували до Африка, преди да развият симптомите.
„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, добави проф. Тодор Кантарджиев.
По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.
„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.
„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни още той.

Print Friendly, PDF & Email