22.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Откриха останки от падналия край Шабла пилот

Действията се насочват към намиране на черната кутия на самолета, каза шефът на отбраната Емил Ефтимов

Открит е биологичен материал сред отломките на падналия край Шабла изтребител. Предоставен е за ДНК експертиза. Това заяви началникът на отбраната у нас адмирал Емил Ефтимов на брифинг във връзка с инцидента от 9 юни.
„Логически следва, че действията се насочват към намиране на черната кутия на самолета, това е ключов момент, за да се анализират причините и да се продължи плановата летателна дейност на самолетите“, допълни той.
„Продължава на базата на анализа на намерените отломки търсенето в района, където минен ловец изследва дъното. Към тази сутрин (вчера бел. ред.) са открити и потвърдени два контакта, за което следва да се извършват допълнителни дейности по потвърждаване на този контакт. Технологично по тези действия със сонари със страничен обхват. Проведохме съвещания с фирми и организации от морския бранш, които разполагат с такива възможности. Създаден е координационен щаб, който ще се занимава с това, под ръководството на началника на ВМС“, посочи Ефтимов.
Той допълни, че спасителната акция ще продължи, докато могат да се установят достоверни резултати.
„Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престои на черната кутия във водата не е желателен“, стана ясно още от брифинга.
Военноморските сили продължиха и вчера дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“ .
Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Print Friendly, PDF & Email