30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Открадната ракета и британец смутиха Надал, но не попречиха на успешния му старт в Мелбърн

Рафаел Надал започна успешно участието си на Australian Open, побеждавайки британеца Джак Дрейпър със 7:5, 2:6, 6:4, 6:1 в мач от първия кръг на турнира, продължил 3 часа и 40 минути.
Макар всичко да завърши успешно за Матадора и той вече да е във втория кръг на надпреварата, то мачът не бе от най-лесните за него.
Срещата всъщност стана лесна за Надал едва в началото на четвъртия сет, когато крампи в бедрото поставиха Дрейпър в тотална физическа криза и той едва се движеше до края на мача, а просто го доигра в мъки.
А това се случи в момент, в който британецът имаше пробив аванс на сметката си и в никакъв случай не изглеждаше обречен срещу Надал, а успяваше да се противопостави доста добре на действащия шампион.
Чисто технически световният №38 показа високо ниво, но именно подобни ситуации правят турнирите от Шлема запазена територия за най-добрите, защото те могат да го правят в продължение на четири или пет сета, докато Дрейпър се срина физически.
Мачът бе белязан от изключително комичен момент, с какъвто дори и Рафа Надал не се бе сблъсквал в богатата си кариера. Оказа се, че едно от децата, подаващи топки му е откраднало ракетата, която Матадора прилежно бе приготвил до сака си, за да използва.
Преди началото на осмия гейм от мача той отиде да вземе своята ракета, но не я намери.
Ситуацията създаде лек смут на корта, наложи се съдията по микрофона да издирва ракетата на Рафа, но в крайна сметка Матадора прие всичко с усмивка и мачът продължи нормално.
Първият поставен в схемата спечели откриващия сет със 7:5, с пробив в решителния 12-и гейм, но трудните му моменти продължиха и той загуби втората част, при това доста убедително – с 2:6.
Третият сет от мача бе доста ключов. Двамата размениха по пробив, а когато Дрейпър сервираше за 5:5, дойде така важният брейк за Рафа, с който той затвори третия сет с 6:4.
И когато ранният пробив на Дрейпър в четвъртия сет обещаваше още драма, то дойдоха физическите проблеми за британеца, които буквално подариха победата на Рафа. В следващия кръг той ще играе срещу американеца Макензи Макдоналд.

Print Friendly, PDF & Email