24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Отварянето в България на 21 декември няма да е пълно

Според доц. Ангел Кунчев тогава ще се започне частично разхлабване, вероятно на училища и детски градини
На 21 декември няма да бъде отворено всичко, затворено със заповедта на здравния министър, която влиза в сила от днес в 23.30 ч, а ще започне постепенно отваряне на определени дейности. Това обяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Nova. Според него малко преди Коледа ще бъдат отворени детски градини и някои училища, но всичко зависи от намалението на броя на новозаразените и смъртните случаи по време на периода на затваряне.
„Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех“, каза доц. Кунчев.
„Дискусията за праговете я слушат от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас“, каза Кунчев.
„Мерките винаги могат да бъдат взети по-рано, могат да бъдат и по-тежки. Това обаче се приема различно. Има и последствия. Обикновените хора се чудят как да запазят работата си и как да гледат децата си“, добави доц. Кунчев.
Той добави, че идеята на частичния локдаун е да се даде шанс на хората да имат по-нормални празнични дни.
„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото“, каза още държавният здравен инспектор
Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.
„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.
Според него здравната система, такава каквато я имаме, към този момент лекува 6 600 души. „Тя ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата“, каза доц. Кунчев.
economic.bg

Print Friendly, PDF & Email