27.02.2024

Оставиха за второто шесмесечие увеличението на заплатите на медсестрите

От щедро обещаните 50 млн. лв. от премиера за заплати по 950 лв., все още няма следа, става ясно от разследване на „Дневник“

Второто полугодие на 2019 г. Това е новият срок, който дава Министерството на здравеопазването, в който да има реално увеличение на заплатите на медицинските сестри, фелдшери, акушери, лаборанти. И в който да бъде достигнато нивото на заплащане, регламентирано с подписания в края на миналата година Колективен трудов договор от 950 лв.
Това се разбира от отговори до „Дневник“ от здравното министерство във връзка с множество сигнали от медицински специалисти, че въпреки множеството обещания, протести, отпуснати допълнителни десетки милиони от март досега, в много болници увеличение на заплатите все още няма никакво.
Пред „Дневник“ медицински сестри заявиха, че все още – към 14 август, получават заплати между 590 лв. до 620 лв. Такива сигнали има от специалисти по здравни грижи в Павел баня, Павликени, Ловеч, Казанлък, болница в Бургас, университетска болница в София, Видин, Велинград, болница „Св. Марина“ във Варна, „Св. Георги“ в Пловдив, Свищов, Мизия и др. Действително на няколко места се появиха и информации за увеличение на заплащането със 100-200 лв. И допълнително материално стимулиране, но това далеч не е повсеместно.
Това е и причината медицинските сестри да готвят за 11 септември нов национален протест и да възначеряват да блокират следобед площадът пред Народното събрание. А след това отново да влязат във всекидневни протести – на места ефктивни.
Здравните специалисти протестират от март-април, като срещите с правителството в опит да бъде туширано напрежението датират и преди това. А както премиерът Бойко Борисов, така и здравният министър неколкократно дадоха различни срокове, в които да се усети увеличение на заплатите вследствие на няколкото транша допълнителни държавни пари. Последният такъв срок, даден от Ананиев, гласеше, че увеличението ще е факт от 1 юли.
Първоначално след лична намеса на премиера още през февруари правителството даде допълнително на общинските и областни болници 30 млн. лв. Няколко дни по-късно Кирил Ананиев обяви, че министерството започва анализ на проблемите със заплащането на здравните специалисти. А целта е да се установят размерите на заплатите във всяко лечебно заведение и къде колко не достига, за да се гарантират предвидените в колективния трудов договор 950 лв. начална заплата.
Към края на март, на фона на продължаващи протести и ескалиране на напрежението, Ананиев заяви, че специалистите по здравни грижи не са усетили отпускането на средствата, защото още тече процедура по усвояването на допълнителните пари. Но може би от 1 април хората ще получат своето увеличение, прогнозира министърът.
Обяви, че анализите показват сериозни диспропорции и всевъзможни практики на болнините ръководства при формирането на разходите. С този мотив и с аргумента, че при това положение допълнителни средства само още повече ще задълбочат проблемите и няма да има реално вдигане на заплащането, Кирил Ананиев обясни, че не може да се очаква държавата да отпусне и още пари.
Мнението на министъра, че няма как наливането на допълнителни средства да реши проблемите и да гарантира вдигането на заплатите, претърпя обрат сачо няколко дни по-късно. В началото на април отново с разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерски съвет гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването. А в своите изявления Борисов и Ананиев пак обявиха, че това е за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Двамата пак обещаха началните заплати и за двете групи да станат 950 лв.
Дни по-късно пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването заяви, че от 1 юни тази година няма да има медицинска сестра в България, която да получава по-ниска заплата от 950 лв. Впоследствие при свои изявления пред медии срокът стана юли.
Междувременно здравното министерство направи и централизирано методика за формиране на заплатите и разпределение на разходите в болниците. Идеята беше с нея да се гарантира, че парите ще стигнат до медицинските специалисти и някакви общи правила за разходите. А министърът коментира, че така ще има „справедливи и прозрачни принципи и правила за формирането на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи“.
Методиката беше направена, а след това тествана по места, включително и лично от министъра, който обиколи множество болници из страната. Правилата обаче не са задължителни за болничните мениджъри.
Така за да се стигне до днес, когато шест месеца след първите протести, положението със заплатите на сестрите е почти същото, като в началото. А наесен се очертава ново напрежение. И до това, че въпреки отпуснатите милиони, те така и не са стигнали до голяма част от сестрите. А думите на министъра, че надали наливането на допълнително средства, ще решат проблемите, се оказват по-скоро вярни.
Сега министерството обещава все пак увеличение да се усети. Вече със срок второто пулогодиен, но този път без конкретен месец. „Очакването е, че всички тези действия ще допринесат за стабилизиране на финансовото състояние на държавните и общински болници и медицинските специалисти в тях ще могат да разчитат на по-добри възнаграждения през второто полугодие на 2019 г.“, се казва в отговор на министерството до „Дневник“.
„Министерството на здравеопазването ще продължи да следи и да анализира равнището на достигнатите възнаграждения в държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ, като по-съществени промени се очакват след отчета за деветмесечието“, се казва още в отговорите.
От ведомството не отговорят на въпросите имат ли данни в колко и кои болници е постигнато увеличение на заплатите за медицинските специалисти, с колко лева средно е увеличението, ако има такова, къде няма вдигане на заплатите и защо. Както и дали се планират нови действия, за да се стигне все пак до увеличение, там където все още няма такова.
Снимка pixabay

Print Friendly, PDF & Email