26.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Освободиха ръководството на „Български пощи“

Вирусът, с който са атакувани пощите, носи почерка на Руската федерация, обявиха от екипа на вицепремиера Калина Константинова, кодиран е така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР
Ръководството на „Български пощи“ е освободено, обяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Причината са слаби финансови резултати, както и хакерската атака от средата на април:
„Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от пазар, който расте с 30% и расте всяка година. Дали причините за тези и още много подобни мениджърски решения са били за някаква лична изгода или чиста проба неспособност за справяне със ситуацията, предстои да разберем съвсем скоро. Но при всяко положение това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на Пощите“.
Константинова ще представи новия екип на пощите в близките дни.
Като принципал на „Български пощи“ поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова на пресконференцията за ситуацията в „Български пощи“.
„Български пощи“ систематично и последователно са били водени към фалит. Държавата е била не майка, а мащеха за дружеството в годините на управлението на ГЕРБ, обясни вицепремиерът.
Както изтъкна Константинова, „Български пощи“ са 100% държавно предриятие, разполагащо с най-голямата комуникационна мрежа в страната: 2973 станции, 9000 служители в повече от две хиляди населени места. Дружеството получава държавно финансиране в размер на 80 милиона лева годишно. Налице е недофинансиране по време на управлението на ГЕРБ, твърди вицепремиерът. Регистрирани са загуби.Това обаче не е предизвикало действия на ръководството, което не е променяно в последните шест години.
По думите на Константинова, буди съмнение „дали причините за тези и много други подобни мениджърски решения са били за някаква лична изгода, или чиста проба неспособност за справяне със ситуацията, предстои да разберем съвсем скоро.
Към момента в „Български пощи“ функционира изплащането на пенсиите и международните пратки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни. Част от архива на „Български пощи“, обаче, вероятно ще бъде загубена.
Вирусът, с който са атакувани „Български пощи“, носи почеркът на Руската федерация, обавиха от екипа на вицепремиера. Той е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. Освен това всички инструменти са компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация. Това, разбира се, не доказва на 100% руското участие в атаката, но подобни атаки в скоро време са направени и срещу пощите на Гърция и Нидерландия, уточниха от екипа заместник министър-председателя по ефективно управление.
Хакерската атака е направена от чужбина, а ръководството на български пощи е допуснало забавяне от 6 часа, в които не са били изпълнени препоръките за прекъсване на свързаността на всички сървъри с интернет. Така вирусът се е разпространил навсякъде, достигайки и до архивите, стана още ясно на брифинга.
Има данни за хакерски атаки и към други държави, които обаче са били неуспешни и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при „Български пощи“, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.
При кибератаката първоначално ръководството на „Български пощи“ е отказало предложението за помощ от ДАНС. Впоследствие ДАНС със съдействието на Министерство на електронното управление и МВР са предприели действия за максимално бързо възстановяване на основните услуги на пощите, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.
„Български пощи не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това, сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват.“ – каза Тончев.
Той посочи, че има външни и вътрешни причини, които са позволили разгръщането в такъв мащаб на кибератаката срещу „Български пощи“. На фона на несигурната геополитическа обстановка в интернет са се появили за свободно ползване много инструкции за осъществяване на кибератаки, които се ползват както от двете страни във войната, така и от криминални контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на „Български пощи“ също е спомогнало за разгръщането на атаката.
„Български пощи“ е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас – разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места, което е 6 пъти по-голям ресурс от лидера на празара на пощенски и куриерски услуги, заяви вицепремиерът Константинова.
Въпреки това „Български пощи“ има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза тя. В същото време дружеството е осигурявало търговски услуги, от които е излизало на загуба. За разносването на рекламни брошури, например, „Български пощи“ са получили 1 млн. лв., а са похарчили 5 млн. лв., посочи Константинова и попита защо ръководството е на поста си вече 6-а година при тези лоши резултати.
„Никой не би държал на тази ръководна позиция хора, които губят пазарен дял в момент, в който пазарът расте с 30% на година. Твърдо решени сме да спасим „Български пощи“ и да работим за това да изчистят името си и да влязат в 21 век.“ – посочи Константинова.
Тя допълни, че в Плана за въстановяване и развитие е заложен проект за модернизация на „Български пощи“ за 100 млн., което представлява най-голямата инвестиция, правена в дружеството през последните години.
В събота Константинова написа във „Фейсбук“, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани“ в предходното правителство. Вицепремиерът допълни, че “криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики“.

Print Friendly, PDF & Email