22.07.2024

Освещават православен храм в Нова Камена

Варненският и Великопреславски митрополитът ще освети църквата „Рождество Богородично“ на 8 септември

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети новия православен храм в тервелското село Нова Камена. Тържествената церемония ще се проведе на 8 септември, съобщава общинският вестник „Тервел“.

Село Нова Камена отдавна няма църква. Има опити на населението през годините да преустройва малки сгради, които да ползва като храм.Така се е случило със сградата на бившата детска градина и с малка постройка, разположена в гробищния парк. Името на храма неизменно е било „Рождество Богородично“. Това име носи и новопостроената църква. За освещаването й е избран денят, в който е храмовият празник. На осми септември, съгласно църковния календар е Рождество Богородично.Датата не се мени. След като бъде осветен с името Рождество Богородично новопостроения храм, малката църквичка в гробищния парк ще приеме името Св. Арахангел Михаил.

Желанието на хората от селото да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 г. Община Тервел възложи изготвяне на технически проект за нов църковен храм. Визуализацията на сградата бе представена пред населението през юни, по време на тържеството за откриване на центъра за социални услуги в селото. През

г. техническият проект бе одобрен и получи разрешение за строеж. Архитектът, изготвил проекта на сградата в част „Архитектура“ е Сергей Михайлович Киорогло. Конструктор е инж. Младен Върбанов от Каварна. Сградата е със застроена площ от 116 кв.м. Залата е 86 кв. м., има емпория (балкон) за църковен хор. Притворът е отворен, вграден в основната конструкция на сградата чрез арки.

Изпълнението започна в началото на 2017 г., когато в капиталовата програма на общината бе включен като нов обект храмът в с. Нова Камена. Фирмата, построила църквата е „Добруджа Билдинг“ ЕООД гр. Добрич. Строителният надзор е от „Булстрой надзор“ ООД гр.Добрич. Строителството продължи три години – 2017, 2018 и 2019 г. За трите поредни години общината задели общо 123 х.лв. Други 15 х.лв. бяха събрани от дарители. Имената на дарителите за изграждането на храма ще бъдат съхранен и в паметната книга, която ще бъде поставена взалата.

Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба.Изработен е от майсторско ателие „Ваневи“ от гр.Велико Търново. Същото ателие през 2010/2011 г. изработи иконостаса на храма в гр.Тервел.В Нова Камена иконите са репродукции, за разлика оттези в Тервел, които са рисувани от зографи.Репродукциите на иконите са осигурени от Община Тервел.

Камбаната на новокаменската църква беше пренесена от малка църква в с.Орляк. Тази църква вече е затворена, но местните хора помнят, че в нея е служил Отец Георги от с. Жегларци.

Надписите и храмовата икона за фасадата на сградата са изработени от „Зона Арт Принт“ гр.Добрич.

Първата копка и полагането на кръста бяха направени от Доростолски Митрополит Амвросий на 18 април 2017 г.

Print Friendly, PDF & Email