16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Организацията на изборния процес протича нормално

Секционните избирателни комисии в Добричкия избирателен район са 376 – вече са образувани, без мобилните, а членовете им са около 3050. Бюлетините ще бъдат колкото са избирателите по списъци, които са 180 856, и малко повече. Очакват се известни промени в списъците – лица, навършили пълнолетие, починали хора и др.
Имунизацията на членовете на секционните избирателни комисии не е от компетенцията на РИК. „Това е комуникация между отделните партии, които ги предлагат, и РЗИ” – каза председателят на РИК Цонка Велкова. „605 членове на секционни комисии са получили първа доза от ваксина, от тях вече има и хора с втора игла. Списъкът е направен, според изявилите желание да се имунизират” – заяви д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция-Добрич.
„За нас не стои въпрос за евентуално отлагане на изборите, те са насрочени за 4 април, организираме ги в период на пандемия и усложена обстановка” – добави тя. Към изборните помещения има определени изисквания, които са публикувани на интернет страницата на областната администрация – за отстояние и т.н. Тази година така наречените тъмни стаички няма да са с традиционните завеси, а входът ще бъде обърнат към стената, за да бъде гарантирана тайната на вота. Целта е да се докосват колкото е възможно по-малко повърхности.
„Що се отнася до броенето на бюлетините, включително и на тези от машините, е въпрос на организация на място. Предстоят обучения на членовете на секционните избирателни комисии” – каза още Велкова. Засега няма указания за ограничение за присъствието на застъпници и на наблюдатели на партии и коалиции. „Без тяхното присъствие би се опорочил самия изборен процес” – обясни председателят.
„Към момента организацията на изборния процес върви нормално, РИК работи, обезпечена е с дежурства” – каза още Велкова. Тя добави, че заради въведените от понеделник ограничителни мерки в цялата страна, специално за обученията и начина, по който ще се провеждат, се чакат допълнителни указания.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email