18.04.2024

Определени са първенците в конкурса за домашно вино – бяло, червено, розе, в Добрич

Ще бъдат обявени днес на тържество в етнографския комплекс „Стария Добрич”

„Тази година в обявения от общината конкурс за най-добро домашно вино участваха по-малко производители, но пък вината бяха по-стойностни. Изборът за победител не  беше труден, особено при белите вина. От тях 6 заслужаваха внимание, но двете от тях бяха над всички. След приключване на оценяването се оказа, че „авторът” им е завършил „Технология на винопроизводството” в Пловдив. За всяка група – бяло, червено, розе, сме определили най-добрите, според нас, на първо, второ и трето място”, каза Руско Колев, председател на журито.76 домашни вина  участват в тазгодишния конкурс в Добрич, добави той, като традиционно най-много са участниците при бялото вино.

„В Добричка област не се прави кой знае колко качествено вино. Едното условие, че виното трябва да се прави от хора, които са запознати с технологията. Другата причина е, че гроздата в региона, особено червените сортове, не са най-добрите.Тук масово червено грозде се купува от борсите, а там няма гаранция за качество. Гроздето за червено вино е всеизвестно, че е Южна България”, обяснява Колев.

Той прави домашно вино над 30 години. „С наука – имам и френски,  и български учебници. Виното изисква качествено грозде. Другото непременно условие е съвършена хигиена на съдовете и на производствения процес. Масово домашното вино се прави в пластмасови бидони, което не е добре. Появиха се вече иноксови съдове, които сравнително добре отговарят на изискванията. Те имат допълнителни плаващи дъна, които позволяват виното да се държи херметично и по време на алкохолната ферментация да се натиснат джибрите надолу, а отгоре да има само течност. Ако над бид бидона с вино, което ферментира, се появят мухичките-винарки, това означава, че има твърди частички – люспи с др., на които те да кацнат, а те предизвикват допълнително оцетна ферментация. Абсолютно изисване е, докато тече аклоколната фирментация, не трябва да има на повърхността твърди частици”, обяснява Колев.

Победителите в конкурса ще бъдат официално обявени на 14 февруари, когато ще им бъдат връчени грамоти и предметни награди.
Журито е 4-членно – освен председателя Руско Колев, членове са Ангел Димитров, Владимир Вълков и австриецът Петер Ирганг.
И четиримата са част от Клуб на сомелиерите в Добрич. В него понастоящем има 9-има членове. От 10 години те всеки месец провеждат тематична сбирка, на която дегустират вина от определен сорт или регион на света.
В конкурса на община Добрич има много добри попадения, заяви Руско Колев. Той обясни още, че журито оценява вината по утвърдена световна методика. Тя включва 14 показатели за качеството на виното с различна тежест, като максималната оценка от всички е 100 точки.
„Тази година изискванията за конкурса бяха по-строги – само в стъклени бутилки, а не, както досега масово се носеха в пластмасови бутилки и то употребявани.Миналата година дори беше донесено вино в бутилка от белина, измита естествено”, каза още  Колев. ДТ
Снимка ИА „Добруджа”

Print Friendly, PDF & Email